BiHPredsjedništvo BiH smijenilo počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo BiH smijenilo počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, smijenilo počasnog konzula BiH u Panami Fatiha Kola koji je osumnjičen da je bio dio kartela “Tito i Dino”.

Predsjedništvo BiH je jednoglasno glasalo za smjenu Kola, prenose mediji.

Kol je jedan od onih čije ime se pojavljuje u akciji “Black Tie “. Tužilaštvo BiH sumnjiči Kola da je dio organizovane kriminalne grupe, kojom je na međunarodnom nivou rukovodio Edin Gačanin, a a na nivou BiH Adnan Smajlović.

Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH pa nije mogao biti uhapšen, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Poznat je javnosti i kao bivši nogometaš, trener, vlasnik nogometnog kluba i biznismen, ali i po brojnim investicijama u Panami u sektorima poput autoindustrije i proizvodnje mermera.

U decembru prošle godine je predao akreditive predsjedniku Ureda za ambasadorske i konzularne poslove Predsjedništva Paname Diomedesu Carlesu nakon što je Predsjedništvo odobrilo imenovanje.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE