BiHPredizborno preslagivanje ili da ne postanu ozbiljniji faktor i danas-sutra zabodu nož...

Predizborno preslagivanje ili da ne postanu ozbiljniji faktor i danas-sutra zabodu nož u leđa

Sve je interesantniji odnos SNSD-a i ostalih vladajućih stranaka u RS-u. Koalicioni partneri SNSD-a uglavnom nisu dobijali ono što im pripada po ostvarenim izbornim rezultatima. I to je jedan od ključnih razloga zašto u nove izbore pokušavaju ući sigurnije. Zbog toga se u ovom entitetu već mjesecima vrši preslagivanje. Predizborno. Neki ga nazivaju i obračunom SNSD-a sa koalicionim partnerima. Jer, manje vladajuće stranke uglavnom napuštaju jači kadrovi – i to da bi se priklonili Miloradu Dodiku.

Odlazak Natalije Trivić, Kostadina Vasića, Milana Novitovića – visokopozicionaranih kadrova Ujedinjene Srpske – ponovo je otvorio raspravu o tome ruši li SNSD namjerno koalicione partnere kad dovoljno ojačaju da bi mogli da im postanu prijetnja. Nenad Stevandić, koji je jedan od najglasnijih Dodikovih partnera u vlasti, suočava se sa odlivom kadrova, ali prst sumnje, ipak, iz nekog razloga ne upire u Dodika, već u niže stranačke strukture.

“Ne mogu da naprave sebi neki benefit, ali mogu da unište koalicioni kapacitet koji im je neophodan. Dodik ne stoji iza toga, on je mnogo pametniji. Da se on tako ponašao na općim izborima, Jelena Trivić bi bila predsjednik RS-a. Taj kratkoročni benefit radi jedne vijesti ili trgovački karakter ljudi koji hoće više zadovoljstva ili nezadovoljstva nama neće naštetiti”.

Sam Dodik kaže da prelasci neće utjecati na stabilnost koalicionih odnosa, ali najavljuje, bez obzira na želje partnera u vlasti, zajednički nastup na izborima, uz neke iznimke.

“To su obične političke promjene. SNSD ostaje stabilna partija, okuplja pozicione partije i zahvalni smo im. Nećemo imati protiv da partneri imaju svoje kandidate, ali mi ćemo imati u svakoj općini svog kandidata za načelnika”.

To je razrađen politički obrazac komadanja političke scene, poručuju iz opozicije i podsjećaju kako su nastale mnoge stranke u posljednjih nekoliko godina.

“Nemaju nikakvu ideologiju i opstaju što ih on hrani mrvicama. On traži apsolutnu pokornost. Sve je počelo kad je razbio DNS koji je blokirao prodaju rudnika Ljubija, a kansije i Đokićeve socijaliste na dva dijela”, podsjeća Nebojša Vukanović, iz Liste za pravdu i red.

Poručuje Vukanović da se na ovaj način pokazuje da te stranke nisu pravi partneri, nego da postoji samo jedan centar političke moći, sa jednim gospodarom. Za analitičare, riječ je o političkom pragmatizmu.

“Na kraju krajeva, oni su i osnovali kombi partije koje su krenule da rastu i imaju instrumente da ih zauzdaju. To se dešava i sa Ujedinjenom Srpskom. Ne smijete dozvoliti da te partije porastu da im morate davati značajan dio kolača. A i ovako se osiguravate da neće narasti da postanu ozbiljniji faktor, danas-sutra da vam zabodu nož u leđa”, navodi politikolog Stefan Blagić.

Dodaje Blagić da je ovo već više puta viđena priča, kao i da je sve to koordinisano iz vrha SNSD-a, te da su zato prazne priče o Dodikovoj neupućenosti u proces razbijanja partnera. Inače, koalicija koju predvodi SNSD na vlasti u RS-u je u kontinuitetu punih 18 godina. Od tri stabilne stranke, koalicija zvanično sad ima šest stranaka, ali i podršku još dvije. Sve su uglavnom nastale raspadom stranaka iz iste koalicije.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE