NaslovnicaLokalne TemePredizborne i...

Predizborne igre bez granica: U septembru sjednica OV Visoko o smjenama u JP RTV Visoko?

Iako smo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, koja je održana 29. jula, kazali kako je to vjerovatno posljednja sjednica ovog saziva OV Visoko, ne računajući one svečane, ovih dana u medijima su se pojavile mnogobrojne spekulacije oko najavljene 42. sjednice OV Visoko koja bi trebala biti održana u mjesecu septembru.

Kako saznajemo zahtjev za održavanje ove septembarske sjednice OV Visoko na adresu kolegija OV Visoko i općinske načelnice poslala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Visoko, Mirela Mateša Bukva, koja prema službenoj dužnosti na zahtjev 13 vijećnika traži od aktuelnog saziva OV Visoko još jednu sjednicu. Na ovoj septembarskoj sjednici kao tačka dnevnog reda našla bi se tačka o razrješenju dužnosti predstavnika Općine Visoko u Skupštini Javnog preduzeća RTV Visoko, gdje se umjesto pomoćnika načelnika za privredu i finansije prema službenoj dužnosti imenuje Mugdim Vranac. Sve to je dio dugog procesa neizvršavanja odluka Općinskog vijeća Visoko, jer je tokom 2016. godine Nadzorni odbor JP RTV Visoko već jednom smijenjen i izabran je novi, no ta odluka OV Visoko nikada nije provedena zbog čega se zahtjeva i smjena predsjednika Skupštine JP RTV Visoko, koji je tu odluku trebao provesti.

Podsjećamo, prvi ovogodišnji “udarac” JP RTV Visoko zadat je na 39. sjednici OV Visoko, koja je održana 28. maja tekuće godine, a na kojoj je u okviru tačke pet: Izvještaj o poslovanju javnih preduzeća u 2015. godini, sa planom i programom rada javnih preduzeća i finansijskim planom za 2016. godinu usvojen zaključak Mirze Omanovića (SDA) kojim je bukvalno naređena konačna smjena Nadzornog odbora, koju je vijeće već ranije usvojilo, a također u okviru ove sjednice nije usvojen ni finansijski izvještaj preduzeća, što je označavalo neusvajanje dokumenata ovog javnog preduzeća drugu godinu zaredom. O tada održanoj sjednici možete čitati pod naslovom OV: Prvi udarac Nezavisnoj listi, OV kreće u smjenu uprave RTV-e Visoko.

Na ovaj zahtjev predsjedavajuće OV Visoko, Mirele Mateša Bukva oštro su se usprotivili članovi Nezavisne liste za Visoko, tačnije aktuelna načelnica Amra Babić i kandidat Nezavisne liste za mjesto načelnika na predstojećim izborima, kao i aktuelna zamjenica predsjedavajuće OV Visoko, Aida Zerdo (NLV). Prekjučer je ovim povodom održana i press konferencija načelnice Babić na kojoj je ona iznijela svoje razloge zbog čega ova sjednica ne bi trebala biti održana, među kojima se navodi da bi ova sjednica bila samo politička igra u predizbornoj kampanji, što bi bilo jako pogubno za politički život općine Visoko.

Također, načelnica Babić je kazala kako je ovaj prijedlog motiviran nemogućnošću pojedinih političkih partija da promoviraju svoje programe putem RTV Visoko, na što je RTV Visoko odogovorio spiskom dužnika za političko promoviranje. Da bi se mogle reklamirati putem RTV Visoko uvjet za sve stranke jeste da izmire prethodna dugovanja, koja postoje još od prethodnih Lokalnih izbora 2012. godine, te se navode dugovi stranaka: SDA 6,774.30 KM, SBiH 702 KM.

Nakon što se načelnica Babić obratila javnosti uskoro je uslijedila i press konferencija predsjedavajuće Općinskog vijeća Visoko, Mirele Mateša Bukva, koja je iznijela svoje razloge u kojima se navodi da je kao predsjedavajuća OV zbog zahtjeva 13 vijećnika po službenoj dužnosti bila dužna sazvati ovu sjednicu vijeća. O tome smo jučer pisali nakon press konferencije predsjedavajuće OV Visoko, o čemu možete čitati pod naslovom Reakcija predsjedavajuće OV Visoko Mirele Mateša Bukva o sjednici u vezi sa slučajem RTV Visoko.

Odmah nakon press konferencije predsjedavajuće općinskog vijeća, javnosti se obratila i zamjenica predsjedavajuće OV Visoko, Aida Zerdo (Nezavisna lista za Visoko), koja je također navela svoje razloge podržavajući i razloge načelnice Babić, ali na tu press konferenciju, kao ni na onu načelnice Babić, novinari portala Visoko.co.ba nisu bili pozvani zbog čega nismo imali detaljne izvještaje.

Najzad, svoj epilog sjednica u vezi sa slučajem RTV Visoko doživjela je konačnim pozivom Općinskog vijeća Visoko svim vijećnicima i obavješću za javnost u kojoj se saziva 42. sjednica OV Visoko. Datum održavanja ove sjednice je 01. 09. 2016. godine, a bit će održana od 15:00 sati u Velikoj sali Općine Visoko.

Zasigurno će i ovaj slučaj imati mnogo ishoda, o čemu ćemo pisati i u narednim danima, stoga pratite portal Visoko.co.ba – jedini pravi izvor informacija iz Visokog i okoline.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.