NaslovnicaBiH"Pravda za Da...

“Pravda za Davida” u raljama propagande vlasti RS-a: Za političke poene traže neprijatelje u FBiH

Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da će na skup “Pravda za Davida” u Banjoj Luci doći, uz ostale, i navijačke grupe iz FBiH, naišla je na žustru reakciju Facebook grupe “Pravda za Davida”: “To je notorna laž, izmišljotina bolesnih umova!”
Profesor propagande Šemso Tucaković objašnjava za Klix.ba da izjavu ministra Lukača, svojstvenu manipulacijama kakvim se služe vlasti Milorada Dodika, treba staviti u kontekst predizbornih aktivnosti.

“Uvijek je riječ o strahovima, prijetnjama od nekog drugog, koje ugrožavaju tu kreativnu vlast Milorada Dodika. Sad je očigledno opasnost po tu vlast ovaj skup koji traje već šest mjeseci na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Otuda treba prepasti srpski narod nekim navijačkim grupama, nekim diverzijama, nekim opasnostima koje će ugroziti izbore na kojima treba pobijediti Dodik. Znači, treba preplašiti narod, ukazati na opasnost koja dolazi sa strane, a posebno se naglašava opasnost iz Federacije BiH. Znači, neprijatelj je u FBiH. Smisao tih izjava i te priče očigledno je manipulacija glasačima da ne izađu na Trg Krajine i da glasaju za tog spasitelja Republike Srpske Dodika i njegovu vlast”, kazao je profesor Tucaković.

Poručio je da je izjava ministra Lukača bila apsolutno predvidiva zahvaljujući dosadašnjoj politici SNSD-a, gdje Milorad Dodik uvijek treba da se pojavi kao svojevrstan spasilac, neko ko je u službi RS, bez obzira na to kakvi su konkretni rezultati njegove vladavine.

Grupa “Pravda za Davida” je saopćila da svi građani koji 5. oktobra budu na Trgu Krajine treba da budu savjest grupe i kontrolori reda i mira.

“Ukoliko se primijeti bilo koji pojedinac ili grupa koja na bilo koji način pokušava da unese nemir među okupljene građane, uključite svoje mobilne telefone, snimajte osobe koje to budu pokušale i napravite širok krug oko njih, dakle ogradite se od njih, kako bi bili uočljivi našim redarima i pripadnicima MUP-a koji će također biti prisutni na Trgu Krajine. Ne ulazite u bilo kakve verbalne ili bilo kakve druge sukobe s takvim osobama, već naprosto svojim ponašanjem pokažimo ko su ljudi, a ko neljudi”, stoji u saopćenju grupe “Pravda za Davida”.

Profesor Šemso Tucaković napominje da ga zabrinjava očigledna sinergija vlasti Republike Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, odnosno očigledne simpatije srbijanskih vlasti prema struji koju vodi Milorad Dodik.

“Vladajuće strukture u Srbiji i Hrvatskoj podržavaju postojeće aspirante na vlasti u Bosni i Hercegovini, to su Dragan Čović i Milorad Dodik, i njihovu infrastrukturu. A u tu infrastrukturu spadaju i mediji. Ja ne znam ko prati te medije u Srbiji, poput Informera, Kurira i Alo. Ja ih pratim jer je to moja struka i očigledno postoji sinergija između vlasti Republike Srbije i vlasti Republike Srpske”, kategoričan je profesor Tucaković.

Podsjetio je kako je slična situacija u Hrvatskoj, čija je vlast, zajedno sa cijelom infrastrukturom, otvoreno uključena u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

“Globus se predstavlja kao ozbiljan, analitičan medij, što jeste dugo bio. Ali očigledno je da sada zastupa jednu opciju koja odgovara hrvatskoj vladajućoj kamarili. Ukoliko daje prostora toj probosanskoj nomenklaturi, onda je daje s kritičkim opaskama, sa sumnjom. Tako je nedavno bilo s kandidaturom Željka Komšića”, podsjetio je Šemso Tucaković.

visoko.ba/klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.