NaslovnicaLokalne TemePoznavanje dr...

Poznavanje društva na visočki način: Na školi istaknuli zastavu koja je neustavna već 12 godina

U svim osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, prema nastavnom planu i programu koji određuju resorna ministarstva, postoji predmet koji nosi naziv Društvo. Jedan od glavnih ciljeva ovog predmeta jeste da učenici usvoje znanja u okviru kojih će naučiti o nacionalnim, vjerskim i kulturološkim obilježjima i osobenostima stanovnika BiH. Od učenika se očekuje da, po završetku ovog predmeta, imaju osnovna znanja o obilježjima koja simboliziraju našu domovinu, kao što su grb, zastava i himna.

Ipak, u jednoj od visočkih osnovnih škola poznavanje ovih obilježja je strana materija, barem za upravu ove odgojno-obrazovne institucije, jer su povodom majskih praznika na glavnom ulazu u školu istaknuli zastavu koja je neustavna već 12 godina.

Riječ je o bivšoj zastavi Federacije BiH, na kojoj su istaknuti bošnjački i hrvatski simboli, a koja je 28. januara 2007. godine, zajedno s grbom ovog bh. entiteta, odlukom Ustavnog suda BiH proglašena neustavnom, jer ne predstavlja sva tri konstitutivna naroda.

Upravi ove škole, očigledno, nije zasmetalo ni to što ova zastava nije u službenoj upotrebi još od 14. juna 2007. godine, te im s pravom ovog puta možemo upisati “keca” iz poznavanja našeg društva. Pravo je pitanje i kakav primjer daju učenicima nepoznavanjem elementarnih zakonskih odredbi u našoj zemlji, te se nadamo da ovaj propust neće izazvati konfuziju kod učenika.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.