Poziv na tradicionalno obilježavanje Đurđevdana

Đurđevdan je najveći romski praznik (Ederlezi) kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane, potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda Balkana. Na taj dan Romi se posebno svečano oblače, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Kuće se ukrašavaju cvijećem i raspucanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan kuhaju i boje jaja kao simbol novog početka. Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja i pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Muzika za Rome na taj dan predstavlja bitan dio samog obilježavanja jer se kroz muziku i ples izražava radost i veselje i ona je neizostavan dio romske kulture.

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ ovaj praznik će obilježiti dan prije Đurđevdana kada Romi u Visokom odlaze na prirodni izvor vode u naselju Carica. Tu se toči voda koja se nosi kući da bi se sutradan s njom umili. Također se vežu crvene krpice za bolje zdravlje u narednoj godini na drvo Drijena i pritom se izgovaraju riječi „Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“. Bere se cvijeće i grančice Drijena.

 

Ovom prilikom želimo da Vas pozovemo na tradicionalno obilježavanje Đurđevdana s početkom u 14:00 sati u naselje Carica gdje ćemo tradicionalno obilježiti Đurđevdan uz proslavu, te se nadamo da ste u mogućnosti da medijski pokrijete tradicionalno obilježavanje Đurđevdana.

Očekujemo Vas !

S poštovanjem,

Tim UGORIV “Budi mi prijatelj“