NaslovnicaLokalne TemePozitivna pri...

Pozitivna priča Fondacije Muharem Berbić

“Fondacija Muharem Berbić je jedna od prvih filantropskih organizacija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je od strane gospodina Berbić Zijada i gospođe Selme Berbić koji su uspješni privrednici s adresom prebivališta van granica Bosne i Hercegovine. Kroz svoj rad, djelovanje i razumijevanje položaja građana i građanki u Bosni i Hercegovini, naši osnivači su se odlučili da dio svoje dobiti investiraju u aktivnosti i projekte koji doprinose zajednici. I tako je, u junu 2015. godine, osnovana FMB. Na početku svog rada i djelovanja Fondacija je imala jednog uposlenog i pružala je finansijsku podršku drugim organizacijama i pojedincima, posebno učenicima i studentima kroz programe stipendiranja. Međutim, 2019. godine FMB širi svoje poslovanje i počinje da radi na vlastitim programima i projektima, a kroz to dolazi i otvorenje našeg Razvojnog centra u Visokom.  Međutim, područje našeg djelovanja i rada se nije mijenjalo od našeg osnivanja. Prvenstveno, naša želja je da unaprjeđujemo bosanskohercegovačko društvo putem obrazovanja, direktne podrške marginaliziranim skupinama i zdravstva. Zbog toga radimo sa različitim kategorijama društva poput djece, mladih, osoba sa invaliditetom, starih i iznemoglih, porodica s niskim socio-ekonomskim statusom i slično.

Svoje ciljeve ostvaruje uz pomoć naših partnera, donatora i sponzora, a sve ovo zarad pružanja direktne pomoći i podrške našim korisnicima. Jedan od najpouzdanijih sponzora naših aktivnosti je uspješna bosanskohercegovačka kompanija BH Telecom d.d. Sarajevo koji posebno podržava naš rad s djecom, mladima i osobama s invaliditetom.” – rekao nam je Adnan Mević, zaposlenik u FMB.

  1. Koje su aktivnosti koje nudi FMB?

“Fondacija Muharem Berbić nudi široku lepezu usluga koji spadaju u područje socijalnih usluga, obrazovnih usluga, ali i podrške za druge pravne subjekte.

Jedan od naših prvih programa je bio program stipendiranja učenika i studenata, a koji smo nastavili realizovati sve vrijeme od osnivanja. Trenutno Fondacija Muharem Berbić ima oko 50 stipendista koji dolaze s područja čitave Bosne i Hercegovine. Naš program stipendiranja je dosta različit od drugih, pa tako za sve naše stipendiste obezbjeđujemo stipendiju tokom svih 12 mjeseci u godini, a ne samo za period trajanja školske godine. Također, kada jednom postane stipendista, uz poštivanje ugovorenih obaveza, ostajete stipendista FMB-a do završetka školovanja.

Drugi programi i aktivnosti su program podrške pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Jedan od tih programa je Klub prijatelja Fondacije Muharem Berbić koji će se otvoriti u Kaknju. Riječ je o program putem kojeg smo adaptirali stare prostorije Direkcije RMU Kakanj, a u ovom poslu smo posebnu podršku imali od Općine Kakanj koja nam je dodijelila prostorije na besplatno korištenje. U ovim, adaptiranim i obnovljenim prostorijama Fondacija Muharem Berbić će otvoriti kafić sa palačinkarnicom, zatim radionice za preradu tekstila i drveta, te ćemo pokušati da napravimo jednu inkluzivnu igraonicu za svu djecu Općine Kakanj.

U sektoru obrazovanja, naši najznačajniji programi su Razvojni centri koje imamo u Visokom i Sarajevu, a unutar kojih radimo sa djecom i mladima. Naime, svi mi u Fondaciji smatramo da je obrazovanje ključ uspjeha za svako dijete, a posebno djecu koja dolaze iz marginaliziranih skupina. Zbog toga, kroz ove centre radimo s djecom iz najugroženijih društvenih skupina, ali i djecom iz tipične populacije. Pomoć pri izradi zadaće, različita instruktivna nastava, različite neformalne radionice mogu uticati na stvaranje kontinuiteta u radu kod djece, a kao dugoročni rezultat ovih aktivnosti se stvara uspješniji učenici, a zatim uspješniji ljudi.

Pored ovih programa i aktivnosti, postoje i drugi projekti koje realizujemo najvećim dijelom na području Centralne Bosne i Hercegovine.”

2. Na koji način finansirate svoj rad?

“Osnovna sredstva kojim se finansira naš rad dolaze od naših osnivača. Međutim, tokom godina djelovanja i kvalitete rada, Fondacija Muharem Berbić je stvorila mrežu donatora, sponzora i partnera koji nam pomažu da svoje zamisli realizujemo u djela. Kao što smo spomenuli na početku, jedan od tih sponzora je i BH Telecom d.d. koji, kao društveno odgovorna kompanija, podržava naše aktivnosti u radu sa djecom. Ova kompanija, kao najveći provajder telekomunikacijskih usluga u BiH istinski piše “pozitivne priče” u lokalnim zajednicama.

Ova mreža partnera se održala tokom predhodnih godina i kontinuirano raste zbog povjerenja koje smo međusobno kreirali.

Pored BH Telecoma, naši partneri su i različite institucije, različite kompanije, donatorska zajednica, ali i obični građani. Za sve građane koji nam žele pomoći imamo mogućnost mjesečnih donacija u iznosima od 20KM, 30KM, pa sve do 200KM. Svi naši partneri dobijaju mjesečni izvještaj o radu, provedenim aktivnostima, postignutim uspjesima tokom prethodnog mjeseca. I zaista smo sretni kada nam se jave naši građani i izraze svoje zadovoljstvo što su sa npr. 20KM uticali na obrazovanje djece i mladih sa invaliditetom ili pomogli održavanje instruktivne nastave za djecu bez roditeljskog staranja, pomogli u stipendiranju i slično.

Ovim putem, pozivam i druge pojedince, pravne subjekte, Visočane i Visočanke da nam se pridruže i postanu dio velike FMB porodice, te da utiču na budućnost bosanskohercegovačke zajednice.”

3. Obzirom da djelujete u Visokom, koji su to programi koje provodite kroz Razvojni centar u Visokom?

“Razvojni centar Fondacije Muharem Berbić u Visokom radi sa djecom i mladima na pružanju pomoći i podrške pri savladavanju školskog gradiva. Tako naši uposlenici pružaju pomoć pri izradi zadaće za učesnike od prvog do šestog razreda, organizuju različitu instruktivnu nastavu iz matematike, fizike, stranih jezika i hemije, ali organizuju i različite radionice za djecu.

Neizostavan je dio neformalnog obrazovanja koji se provodi kroz Razvojni centar. Različite radionice, kreativna druženja djece, brojne aktivnosti su razlog zbog kojeg možemo da tvrdimo da naši programi unapređuju kompletno društo i utiču na razvoj Bosne I Hercegovine. A ne postoji bolji alat za razvoj društva pored obrazovanja.

Posebno važan segment rada sa djecom putem Razvojnog centra jeste rad sa marginaliziranim grupama djece i mladih. Zbog ovoga, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je prepoznalo Razvojni centar kao mjesto u kojem se unapređuju ljudska prava i povećava šansa za jednakopravnije društvo u budućnosti.”

4. Koji su to najvažniji projekti koje ste uradili tokom 2021.?

“2021. godina je bila vrlo produktivna unutar Fondacije Muharem Berbić. Naime, započeli smo sa aktivnostima Razvojnog centra u Sarajevu, nastavili sa adaptacijom Kluba prijatelja u Kaknju.

Jedan od najvažnijih programa i projekata je bilo prilagođavanje programa “Stariji brat, starija sestra” djeci sa invaliditetom. Naime, Fondacija za razvoj mentorstva “Stariji brat, starija sestra” već godinama realizuje aktivnosti ovog programa u lokalnim zajednicama u BiH. Iako je program bio namjenjen djeci koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, korisnici istog nikada nisu bili djeca sa invaliditetom. Prepoznavajući kvalitet našeg rada, Fondacija SBSS nam je omogućila da realizujemo pilot fazu programa, radeći sa djecom sa invaliditetom, ali I mogućnost prilagođavanja standarda programa djeci iz ove kategorije. Iskreno se nadamo da ćemo imati mogućnost da u budućnosti realizuje aktivnosti ovog programa i u Visokom.

Pored toga, radili smo sa djecom uključenoj u inkluzivni obrazovni proces u Osnovnoj školi “Malta” u Sarajevu, borili se sa pandemijom i prilagođavali radu u pandemijskom periodu.”

5. Na koji projekat ste najviše ponosni?

“Moram priznati, zbog velikog broja aktivnosti i projekata nismo u mogućnosti izdvojiti samo jedan projekat ili njih nekoliko jer su za nas u FMB – u svi projekti jednako važni i maksimalno se posvećujemo svim aktivnostima.

Međutim, meni lično su najdraži projekti u kojima ostvarujemo saradnju sa drugim institucijama i ustanovama, ali i oni projekti u kojima radimo direktno sa korisnicima. S druge strane, ne mogu da ne istaknem naš projekat otvaranja Kluba prijatelja jer će se kroz njega omogućiti zapošljavanje osoba sa invaliditetom što ima dugotrajne rezultate poput osamostaljivanja osoba sa invaliditetom, jačanja njihove pozicije u društvu, ali i društvene korisnosti za kompletnu zajednicu.

Svi vaši čitatelji mogu saznati više informacija o našem radu putem društvenih mreža, ali i putem naše web stranice. Pozivam vas sve da posjetite naše stranice ili da nam se obratite u našim kancelarijama kako biste se detaljnije upoznali o svim našim aktivnostima, ali i kako biste se pridružili našoj velikoj porodici.” – rekao nam je Adnan Mević za kraj našeg razgovora.

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.