BiHPozder s predstavnicima akademske zajednice: Veći budžet za turizam je ohrabrujući pravac

Pozder s predstavnicima akademske zajednice: Veći budžet za turizam je ohrabrujući pravac

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je, danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak sa predstavnicima akademske zajednice i oblasti turističkih znanstvenih disciplina. Radi se o prvom susretu takve vrste, a na sastanku su učestvovali predstavnici deset pozvanih institucija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Predstavnici akademske zajednice su izrazili zadovoljstvo da aktivno učestvuju u kreiranju razvoja turizma, pohvalili inicijativu da se organiziraju sastanci takve vrste, te su pokazali spremnost da se stave na raspolaganje.

– Prezentirane su aktuelne teme s posebnim osvrtom na usvojenu Strategiju razvoja turizma Federacije BiH, kao i planovi za kreiranje akcionog plana koji je i obaveza iz te strategije. Istaknuta je i neophodnost planiranja i kreiranja zakonske legislative, s fokusom na Zakon o turizmu Federacije BiH – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Jedan od ključnih zaključaka tog sastanka je spremnost svih aktera za dogovor o formiranju stručnog savjeta koji će pomoći Ministarstvu u implementaciji aktivnosti i kvalitetnoj realizaciji budžeta i Strategije, a što za cilj ima razvoj održivog turizma u Federaciji BiH u narednom periodu.

– Prisutni su pozdravili usvajanje budžeta na nivou Federacije, prema kojem su sredstava za turizam značajno uvećana u odnosu na prethodne godine, pa je budžet za turizam četiri miliona KM. Naravno, radi se o još uvijek nedovoljnim sredstvima, ali je povećanje svakako pravac koji je u interesu cjelokupnog našeg turizma. U skladu sa raspoloživim sredstvima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će raspisati i javne pozive, koji će biti implementirani u ovoj godini, dok su predstavnici akademske zajednice također istakli izazove, ali i ponudili određena rješenja kad se radi o ljudskim resursima u turizmu (radna snaga), ulogu srednjih, viših i visokih škola. S tim u vezi, bit će organizovan i sastanak sa Federalnim ministarstvom obrazovanja – istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

Kako se navodi u saopćenju, uz uvezivanje statistike i digitalizaciju, prisutni su se složili da je moguće značajnije pokretanje potencijala za razvoj bh. turizma, sa posebnim akcentom na domaće goste, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE