NaslovnicaLokalne Teme"Povratak u p...

“Povratak u prošlost”: U Visokom ponovo počele krađe metalnih poklopaca sa šahtova i slivnika

Problem koji je mučio prije jednog desetljeća građane Visokog, te policijske službenike PS Visoko i radnike JKP “Visočica” Visoko, u 2022. godini ponovo je, bar prema onome što nam javljaju naši čitaoci, postao aktualan.

Naime, mnogobrojni stanovnici Visokog se sjećaju kako je tijekom 2012. i 2013. godine na visočkim ulicama svakodnevno dolazilo do masovne krađe metalnih poklopaca sa šahtova, slivnika i slivničkih rešetki.

Pregledom arhive članaka objavljenih na portalu Visoko.co.ba, pronašli smo  podatke da je tijekom tih godina prije jednog desetljeća na području “tadašnje” općine Visoko ukradeno više stotina navedenih predmeta, čime je tada bila znatno ugrožena sigurnost svih sudionika u saobraćaju, ali i pričinjena velika materijalna šteta.

S obzirom na činjenicu da je tijekom prethodnih mjeseci na svjetskom tržištu, pa tako i na bh. tržištu, došlo do rasta cijena sekundarnih sirovina, može se zaključiti da su ovi novi slučajevi “nestanka” poklopaca sa šahtova na ulicama Visokog usko povezani s nelegalnim radom osoba koja se bave (i)legalnim otkupom sekundarnih sirovina i “brzom zaradom”.

Novi slučaj krađe šahta i slivnika u Visokom zabilježili smo u ulici Visočkih brigada, gdje nam je naš čitatelj koji živi blizu mjesta krađe kazao da se to dogodilo u danima proteklog vikenda.

Prema njegovim riječima, krađu je prijavio odmah nadležnim u Gradskoj službi Visokog, ali do završetka ovoga teksta još niko se nije pojavio, tako da je lično on morao umjesto poklopca postaviti plastičnu gajbu i komad daske kako ne bi došlo do bilo kakvog oblika nesreće.

“Nadležna služba u Gradskoj upravi Visoko treba biti mnogo brža u rješavanju ovog problema.”, mišljenja je naš sugrađanin K.A. iz ulice Visočkih brigada gdje se krađa šahta i slivnika dogodila neposredno pored njegove porodične kuće.

Prema našim saznanjima, a na osnovu nadležnih iz tadašnjih općinskih službi u Visokom, uposlenici JKP “Visočica” i komunalno-putni inspektor Visokog nakon prijave ovakvog oblika krađe, trebaju obavijestiti pripadnike PS Visoko o izvršenim otuđenjima koji onda poduzimaju daljnje korake.

Prema informacijama do kojih smo došli, poklopac za kanalizacioni slivnik na tržištu košta “oko 360 KM, a za vodovodni slivnik 140 KM”.

Nakon krađe, poklopci kao sekundarne sirovine prodaju se vlasnicima otpada, a šahtovi bez poklopca postaju velika sigurnosna prijetnja.

Podsjećamo, prema krivičnom zakonu FBiH, krađa slivničkih rešetki i poklopaca sa šahtova tretira se kao krivično djelo, a za izvršenje istog izriče se novčana kazna ili čak i kazna zatvora od tri godine.

N. Kavazić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.