Povećana sredstva za liječenje boračke populacije

411

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je informaciju o naknadi troškova liječenja i nabavke lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2014. godini, za što je  utrošeno 578.700 KM. 

Tokom prošle godine za liječenje boračke populacije su podnesena 1.473 zahtjeva, od čega su odobrena novčana sredstva za 1.339 korisnika, a 134 podnesena zahtjeva su odbijena ili vraćena na dopunu.

Od ovog broja odobreno je 976 zahtjeva demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, 248 zahtjeva ratnih vojnih invalida i 115 zahtjeva koje su podnjeli članovi porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca.

S obzirom na broj dostavljenih zahtjeva, Vlada ZDK-a je za ovu godinu planirala veća sredstva i ona iznose 650.000 KM, jer se uvidom u priloženu dokumentaciju moglo  zaključiti da većina aplikanata živi u jako teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji, bez osnovnih sredstava za život, te uzimajući u obzir i segmet da su isti izloženi i troškovima liječenja, što dodatno narušava kvalitet života.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.