Potrošačka korpa u avgustu za 372 KM skuplja nego mjesec prije

ISTRAŽIVANJA 

Preživljavanje u BiH za mnoge građane je umjetnost

Tihi rast cijena, skoro svakodnevni, doveo je do poražavajućih statistika, prema kojima je mjesečna potrošačka korpa za avgust koštala čak 2.370 maraka. To je za čak 372 marke više od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH u junu je iznosila 911, što je za 27 maraka niže od prosjeka u maju.

Od mjeseca do mjeseca

Sindikat je, kako je navedeno, u izračun potrošačke korpe u obzir uzeo tih 911 KM te računao šta je i koliko, minimalno, potrebno četveročlanoj porodici. Naravno, cifra je uveliko prošla prosjek.

Za prehranu četiri člana ode 838 maraka, još 311 za stanovanje i komunalne usluge te 300 za odjeću i obuću… 

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona, kazala nam je da njena tročlana porodica ima ukupna mjesečna primanja oko 2.200 maraka.

– Suprug i ja radimo, ali, vjerujte, to nije dovoljno. Nekako se krpimo do iduće plaće. Pritom ja, kao ni drugi zaposleni u obrazovanju, nisam dobila ni julsku plaću. Za hranu nam treba minimalno 600-700 KM ako ćete sva tri obroka praviti u kući, a ja radim, tako da to ne mogu, i uvijek nam treba bar jedan obrok izvan kuće. Znači, okreni–obrni, najmanje hiljadu za hranu. Plus režije, plus gorivo, telefon, koji mi je sredstvo za rad. Naravno da se nečega svakog mjeseca moramo odreći – kazala je Hadžić.

Jasminka Boloban, penzionerka iz Sarajeva, tvrdi da joj minimalna penzija jedva bude i za režije. Priznaje da, kao i većina penzionera, preživljava.

Samo osnovno

– Živim sama, s penzijom od 371 marku. Kako izdržati? Srećom, imam kćerku koja mi pomaže. Podmirim režije, kupim lijekove, pa šta mi ostane za hranu. Kakva odjeća i obuća! I ne mislim o tome – kazala je Boloban.

Ni studentima nije ništa lakše. I njihov je jelovnik samo osnovno.

Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad.