NaslovnicaBiHPotpredsjedni...

Potpredsjednici: Pod krinkom deblokade Čavara nastavlja opstrukciju

Marinko Čavara prijedlogom imena nedostajućih sudija za Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ne samo da je prekršio Ustav, nego je dodatno diskreditirao i zakomplicirao cijeli proces, tvrde ovo u zajedničkom pismu visokom predstavniku potpredsjednici Federacije BiH.

Njegov potez, navode, anulirao je ulogu Doma naroda, a u konsultacijama nikada nije učestvovao. Je li ovaj potez uslijedio nakon pritisaka, pa je po svaku cijenu? Ili je Čavara uspostavio mehanizam potpune blokade federalnih institucija?

Predsjednik Federacije Marinko Čavara u proceduri imenovanja sudija Ustavnog suda učinio je dugo čekani korak – ali pogrešan. Sam intervjuisao, sam izabrao, pa obavijestio o imenima kandidata. Pravila Ustavom propisana potpuno izostavio, pa je donio odluku o njihovom imenovanju bez saglasnosti potpredsjednika Federacije BiH Mahmutbegović i Dunovića. Dan kasnije potpredsjednici odgovaraju da tako neće moći. Pa u pismenom obraćanju od Čavare traže hitan sastanak. Dopis su uputili i visokom predstavniku. Očekuju reakciju.

“U dopisu visokom predstavniku smo sve to što se dešavalo od jučerašnjeg dana do danas pojasnili. Pojasnili smo da je prekršen Ustav od strane predsjednika Federacije. Sada je lopta na terenu predsjednika Čavare da pokaže da li istinski želi deblokirati proces ili samo pokušava da odgovornost prebaci na potpredsjednika Federacije”, poručuje Dunović.

Dodaje da je svaki Čavarin potez dobro usklađen sa, kako navodi, destruktivnom politikom HDZ-a BiH. Pa pod krinkom deblokade Ustavnog suda nastavlja opstrukciju. Ustavom je određen sastav sudija, no Čavara igra po svojim pravilima. Gdje treba biti jedan sudija iz reda Ostalih, bit će dva. Pa tako u Ustavnom sudu najmanje ima Ustava. Ironično, ali istinito.

“Ne najmanje jedan iz reda Ostalih, nego – piše u Ustavu – jedan iz reda Ostalih. Kako sad stvari stoje, u sastavu Ustavnog suda već imamo jednog sudiju koji se izjašnjava kao Ostali i imenovanjem još jednog sudije Ustavnog suda koji se također izjašnjava kao Ostali prekršena je ova ustavna odredba”, ističe pravni stručnjak Enver Išerić.

Da li se iza toga krije prilika za potpunu blokadu institucija Federacije? Naime, ukoliko se zbog ovog povuče pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o njemu, istina, nema ko odlučivati. Vijeće za zaštitu vitalnih interesa je nekompletno. Da bi ga formirali, odluku mora donijeti Ustavni sud. To neće moći ukoliko nije u punom sastavu.

“Trenutno Ustavni sud može donositi odluke osim odluka koje se odnose na zaštitu vitalnog interesa. Međutim, od januara Ustavni sud neće moći raditi jer još jedan sudija ide u penziju. To će biti potpuna blokada Ustavnog suda”, upozorava Išerić.

Ipak, do zvaničnog imenovanja sudija ostao je još jedan korak. Samovoljnu odluku predsjednika Čavare moraju usvojiti delegati u Domu naroda Federalnog parlamenta. Odluka može na dnevni red, ali bez saglasnosti potpredsjednika glasovi delegata nisu dovoljni. No, predizborna kampanja na pragu najavljuje da je aktuelni saziv delegata pri kraju mandata. Vremena je sve manje. Sjednica, kako nam kažu delegati, još nije najavljena.

“Ovo što danas imamo nije odluka koja je ispoštovala proceduru da bi bila razmatrana na Domu naroda jer je donesena bez konsultacija s potpredsjednicima Federacije, što samim tim ukazuje na njenu zakonsku feleričnost”, naglašava Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH (SDP).

“U ovom momentu ne bih ništa prejudicirao, špekulisao, ali želim ostaviti otvorenu mogućnost da u septembru zasjedamo jer smo još uvijek u mandatu. Ustvari, mi smo u mandatu dok se zvanično ne ovjere i ne objave rezultati ovih općih izbora”, objašnjava Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDA).

Sudbina Ustavnog suda je neizvjesna. Sagovornici nisu optimistični. Ova institucija u krnjem sastavu izdržat će do polovine januara, a ako do tada ne bude rješenja, bit će bez funkcije. Zato se sada odgovori i pomoć traži od OHR-a. A iz ove institucije zasad tišina.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.