Potpredsjedavajući GV Visoko Vahid Ramić: Svim građanima Visokog sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine potpredsjedavajući Gradskog vijeća Visoko, predsjednik OO SBB Visoko i prvi čovjek kompanije Raming d.o.o. Vahid Ramić uputio je čestitku svim Visočanima i svim građanima BiH.

Na ovaj dan, prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, je još jednom predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.

Opet smo bili na ispitu koji je značio opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građamna da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, je ponovo donijela pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji.

Odluke Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Još jednom, svim državljanima Bosne i Hercegovine, u zemlji i inozemstvu, a naročito mojim sugrađanima čestitam Dan državnosti, 25. novembar.

 

Visoko.co.ba/Potpredsjedavajući Gradskog vijeća Visoko – Vahid Ramić

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.