Potpisan Sporazum o saradnji u projektu plasteničke proizvodnje

Danas su u Gradskoj upravi Zenica donatori iz Australije ( LDS), predstavnici humanaitarne organizacije Muslim Aid Područni ured BiH ( MAID)  potpisali Sporazum o saradnji u projektu plasteničke proizvodnje sa deset općina/gradova sa područja Bosne i Hercegovine. Partner u projektu je i Grad Zenica.

Dvadeset porodica sa zeničkog područja će biti korisnici  start-up paketa za početnike u plasteničkoj proizvodnji.To uključuje plastenik od 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama za jedan proizvodni ciklus te dvodnevnu obuku. Izabrane porodice će pripremiti teren i participirati u troškovima svog start-up paketa. Zaintersovanih za ovu proizvodnju bilo je preko 90 porodica sa zeničkog područja. Međutim priliku je dobilo njih 20.
Cilj projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u Gradu Zenica,  pomaganjem siromašnim seoskim porodicama u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

U troškovima start-up paketa učestvuju Grad sa 40 posto, isto toliko LDSC i korisnici sa 20 posto. Svaka općina/grad dobiva oko 50.000,00 KM. Ukupan  budžet cijelog projekta iznosi oko pola miliona KM .
Ovom prilikom predstavnik LDSC Ron Davison je zahvalio gradonačelniku Kasumoviću što je preuzeo ulogu domaćina za zvanično potpisivanje Sporazuma i kazao da već nekoliko godina organizacija LDSC radi na ovom projektu te naglasio da im je želja da i dalje nastave pomagati siromašna poljoprivredna domaćinstva na području BiH.

Organizacija Muslim Aid učestvuje u realizaciji projekta. Edina Šehić-Saliji, kordinatorica projekta je između ostalog kazala : ” Pokazalo se da su ovi projekti veoma korisni za građane”.
-Mislim da je ovaj projekt veoma dobar za Grad Zenicu. Sam broj  prijavljenih pokazuje da je interes za plasteničku proizvodnju veliki. Mislim da jedna porodica može od ove proizvodnje lijepo živjeti. Pratićemo realizaciju projekta, a donatori su nam obećali podršku i ovakav vid pomoći stanovništvu i u narednom periodu – izjavio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

 

zenica.ba