Potpisan Sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa

Danas je u Općini Visoko boravio Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore s ciljem potpisivanja Sporazuma o poštivanju izbornog etičkog kodeksa. Među potpisnicima Sporazuma bili su Aida Karavelić predsjednica Općinske izborne komisije Visoko i politički subjekti općine Visoko, koji su u skladu sa Izbornim zakonom BiH registrovani za učešće na općinskim izborima 2016. godine. Cilj Sporazuma je osiguravanje uslova za fer i poštene lokalne izbore u općini Visoko te promoviranje demokratije, tolerancije i političkog dijaloga.

Gospodin Moore za ovaj Sporazum kaže: „Ovaj Sporazum je dokaz dobrih namjera svih političkih opcija ovdje u Visokom. Naravno to nije zakon, nego naša želja i želja političkih subjekata u Visokom da tokom Lokalnih izbora u oktobru gledamo fer i korektnu borbu.”

Ovim povodom načelnica mr.sci. Amra Babić istakla je: „Raduje me da je OSCE prepoznao potrebu da se pobrine za Općinu Visoko u predizbornoj kampanji koja je očito počela puno ranije sa puno neprofesionalizma. Ovaj Sporazum smatram kao olakšanje za sve subjekte predizborne kampanje, jer je to svijetla tačka za fer izbore. Izborna kampanja mora biti fer, mora biti tolerantna, a birači znaju za koga će glasati.“

 

Press Općine Visoko
visoko.gov.ba