Potpisan Akcioni plan Općinske uprave za prevenciju i sprječavanje korupcije u općini Visoko

OPĆINA VISOKO POTPISNIK AKCIONOG PLANA OPĆINSKE UPRAVE ZA PREVENCIJU I SPRJEČAVANJE KORUPCIJE

U Maloj sali Općine Visoko danas je upriličeno potpisivanje Akcionog plana Općinske uprave za prevenciju i sprječavanje korupcije u općini Visoko, koja je ovaj način, u sklopu projekta ACCOUNT, postala prva općina u 2018. godini koja je usvojila ovaj iznimno bitan dokument.

U projektu je do sada sudjelovalo ukupno 28 općina/gradova, a samo u 2017. godini mreži ACCOUNT se u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou pridružilo 8 novih općina/gradova, među kojima je i općina Visoko.

Aktivnost se realizira u skladu s memorandumom o saradnji koji je potpisan između Fondacije INFOHOUSE i Općine Visoko.

Tehničku podršku izradi plana aktivnosti pružilo je Udruženje „KAM“ iz Zenice, koje je ujedno i član ACCOUNTA.

Slika 1

„Korupcija je jedan od najvećih problema u našem društvu i veoma često se spominje i u medijima. Borba protiv korupcije ne smije samo biti priča nego naš svakidašnji posao. Korupcija je veliko zlo zbog kojeg štetu trpimo svi zajedno.

Veoma često su političari neopravdano podvrgnuti kritikama i označeni kao korumpirane osobe. Pozivam građane da, ukoliko imaju saznanja o korupciji u institucijama ili bilo kojim drugim mjestima, ista prijave, a mi ćemo učiniti sve da u organima kojima mi rukovodimo ne bude mita, korupcije ili bilo kojih drugih nezakonitih radnji.

Želim da ovaj dokument stalno dorađujemo i da našu dobru praksu podijelimo sa drugim općinama i želim da Bosna i Hercegovina, ne samo deklarativno, nego i suštinski, postane zajednica u kojoj će se na demokratski i zakonit način voditi procesi razvoja zajednice i stvarati bolji ambijent za život svih njenih građana.

Borba protiv korupcije jedna je od osnovnih alatki u nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu konačno izgradimo kao državu u kojoj će svi živjeti u jednakim uvjetima i ostvarivati ono što im zakon dozvoljava.

Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina i moramo na tome istrajati“, poručila je, između ostalog, načelnica Babić tokom konferencije za medije i zahvalila se predstavnicama INFOHOUSE-a i ACCOUNT-a na prepoznavanju Visokog kao sredine koja želi da se energično i sistematski bori protiv korupcije, uz naglasak da će buduća saradnja biti još intenzivnija na obostrano zadovoljstvo.

Slika 2

Slika 3

Slika 4

Podsjetimo, prvi radni sastanak načelnice Babić i predstavnica mreže ACCOUNT povodom zajedničke inicijative za izradu antikorupcijske strategije Općine Visoko, održan je 24. oktobra prošle godine i tada su usaglašene naredne aktivnosti.

Mreža Account broji oko 150 organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine i zajedničkim sistematskim radom se bore protiv korupcije.

Ova mreža nevladinih organizacija svojim zagovaračkim i konkretnim akcijama kreira pritisak na bh. vlasti na svim nivoima da ubrzaju antikorupcijske reforme, koje su, uostalom, i obavezujuće za proces evropskih integracija.

Slika 5

„Kada je ovaj dokument u pitanju akcenat smo stavili na prepoznavanje opasnosti od korupcije kao jednog od najvećih problema u društvu.

Cilj dokumenta je da se unaprijedi efikasnost, efektivnost i, generalno, učinkovitost rada lokalne uprave kako bi se umanjile mogućnosti da se neko bavi koruptivnim radnjama“, kazala je, između ostalog, Mirhunisa Bektaš – direktorica Udruženja „KAM“.

Posljedice korupcije u praksi su loše javne usluge, povećana socijalna polarizacija, neučinkovitost u javnim uslugama, niska ulaganja u općinu, smanjenje gospodarskog rasta, loše postupanje općinskih službenika.

Iako ne postoji jedinstven recept za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, izrada antikorupcijskih akcionih planova pokazala se kao dobar preventivni format.

Slika 6

Slika 7

Slika 8

Slika 9

Slika 10

Slika 11

Press Općine Visoko