NaslovnicaZanimljivostiPostoji drvo ...

Postoji drvo sladoleda!

Postoji DRVO SLADOLEDA!
Raste u  Središnjoj i Južnoj Americi, a naziv je dobilo po mahunama velikim i do 1 metar koje sadrže slatku, sočnu bijelu pulpu teksture vate i okusa poput sladoleda od vanilije. Loša vijest je da je jedno od malobrojnih mjesta gdje rastu,  Atlantska prašuma, na rubu izumiranja.

sladoledna_mahunaAtlantska prašuma, smještena na atlantskoj obali Brazila intenzivno je krčena još od kolonijalnih vremena, prvenstveno radi uzgajanja šećerne trske i kafe, a kasnije još i zbog  razvoja gradova i ilegalne sječe. Prije 500 godina prekrivala je 330 miliona jutara zemlje, a danas je preostalo 12% šume,  i to uglavnom u fragmentima.
U njoj živi preko 2000 vrsta kralježnjaka, od kojih su mnoge vrste endemične i ne žive nigdje drugo na svijetu – tu spadaju i simpatični troprsti ljenivci vrste Bradypus torquatus i karizmatični lavlji tamarini, jedni od najmanjih primata na svijetu. Zajedno sa 20.000 biljnih vrsta, tu  raste i drvo sladolednih mahunaInga edulis . Osim što su joj plodovi ukusni slatkiši, ovo veliko drvo stvara i mnogo lišća koje sprječava eroziju tla.
Ako vas ljenivci i drvo sladoleda nisu potakli na spašavanje Atlantske prašume, sjetite se da tropske šume doslovice „jedu” ugljikov dioksid za ručak, čime stabiliziraju globalnu klimu, a i oslobađaju kisik –  bez  kojeg, naravno, ne možemo živjeti.mahuna u tanjiru
Ne trebate letjeti do Brazila, niti se primiti motike. Organizacija Nature Conservancy, u sklopu kampanje „Plant a Billion Trees”(Zasadimo milijardu stabala)  radila je na tome da  vrati Atlatskoj prašumi staru slavu – pokušavali su obnoviti 2.5 miliona jutara  zemlje i posaditi 1 bilion stabala do 2015. godine. Sadile su se 4 izvorne vrste stabala, među kojima je i drvo sladolednih mahuna.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.