Postignut dogovor o aranžmanu MMF-a

U Sarajevu je završen sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a. Postignut je dgovor o aranžmanu s MMF-čime je deblokirano  330 miliona eura.

Novac će se rapodijeliti u omjeru – 62 posto za FBiH, 38 za RS.

Nakon sastanak medijima se prvi obratio Johan Satler, šef EU Delegacije u BiH koji je rekao kako su ovo vanredna vremena koja zahtjevaju određena vanredna rješenja.

–  Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Ericom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojima su postignuti važni dogovori u smislu mjera i daljeg odgovora u socioekonomskom dijelu pruilika. U kontekstu toga postignuta je saglasnost oko uspostavljanja jedne grupe odnosno kooordinacionog tijela koje će u svom sastvau okupiti članove Fiskalnog vijeća i predstavnike nekih drugih institucija sa fokusom na socioekonomskom dijelu. Ono što je važno jeste da su lideri političkih stranaka bili u saglasnoti da postignu dogovor oko raspodjele sredstava , rekao  je Satler. 

Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih američkih država u BiH nakon sastanka je kazao da mu je zadovoljstvo što je pomogao da se postigne dogovor, prenosi Avaz.

– Demokratske vlasti moraju da funkcioniraju drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljoim koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti i da se brže djeluje . Novo koordinaciono tijelo bi za ekonomsku reaakciju trebalo da pomogne da se brže djeluje i efikasnije. Važno je da rasprava ne bude u smislu “ko je pobjednik ili gubitnik”, realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da djelujemo zajedno, sve države se suočavaju sa ovom krizom i ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije i što treba imati na umu, je opšte dobro za sve i da se zajedno borimo za to – rekao je Nelson. 

Izetbegović: Solidan dogovor

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da je postignut solidan dogovor prema kojem će FBiH pripasti 62 posto, RS-u 38 dok će oba entiteta pomoći Brčko Distriktu.

– Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama, kako to reče ambasador Nelson. Nastavit ćemo dogovor o distribuciji u FBiH, jer kantoni nose veliki dio borbe kada je u pitanju koronavirus, zbog zdravstva, policije, biroa rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će pretežno biti na kantonima, tako da ćemo dogovoriti te procente u danima koji su pred nama. Podržali smo formiranje jednog “Task Forcea”, ili “Akcionog tijela”, koji će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u koje će prije svega ući tri premijera, dva entitetska i predsjedavajući Vijeće ministara, i uz njih potrebni ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine – kazao je Izetbegović.

Čović: Teško bez stranaca

Dragan Čović je istakao da “Satler i Nelson nisu bili domaćini ovog sastanka, teško da bi pao dogovor”.

– Mislim da sada zasjeda Fiskalno vijeće i da će telefonski formalno posao završiti. Što se tiče grupe za kooordiniranje socio-ekonomskog područja, mislim da ona treba biti vrlo naglašena, malobrojna jer nama ne trebaju velike grupe. Imamo vlade, Vijeće ministara, kantonalne vlade. Kako se radi isključivo o socio-ekonomskom procjenjivanju stanja, osim predsjednika vijeća ministara, moraju ga činiti ministri finansija i to je njihov ključni zadatak. Fiskalno vijeće je vjerovatno završilo svoj posao, a predstavnik MMF-a je ovdje i čeka – rekao je Čović

– Što se tiče aranžmana, 330 miliona eura će se dijeliti na ove postotke spomenute, 38 posto RS-u, 62 posto FBiH. U FBiH je dogovoreno da 50 posto ide kantonima, a 50 posto da ostane na nivou FBiH – kazao je Čović.


Dodik: Zahvalnost ambasadorima što su uložili napore

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan i poručuje da je obavljen dobar posao.

“Neće doći do blokade sredstava MMF-a i što smo gotovo u posljednjoj sekundi stigli u ovoj dinamici koja je od strane MMF-a određena, stigli smo na sjednicu izvršnih direktora, i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to i predviđeno i u raspodjeli kako je to predviđeno”, rekao je Dodik.

FBiH odlazi 62 odsto, dok Republici Srpskoj ide 38 odsto.

“Pola procenta koji dobija FBiH i Republika Srpska, biće preusmjereno Brčko Distriktu. Brčko Distrikt je pod zajedničkom upravom dva entiteta. U svakom slučaju zahvalnost ambasadorima što su uložili napore. Za BiH bi bilo bolje da smo mi to sami učinili. Da nema potrebe za bilo kakvom intervencijom, i ja se za to zalažem. Svakako mislim da ova priča oko koordinacione grupe, isključivo sama riječ kaže koordinacija, naprosto da se dođe do prolaza što je brže, ali očigledno imajući u vidu kakvo je stanje u BiH, najvažnija koordinaciona grupa je ova koja je danas sjedila sa ambasadorima. Izražavam zadovoljstvo i mislim da smo obavili dobar posao”, dodao je Dodik.


(Vijesti.ba)