Postignut dogovor o ABA ligi, Košarkaški savez BiH neće biti suspendovan

Na sastanku u Zagrebu čelnici ABA lige i klubova iz Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i nacionalnih saveza razgovarali su o sudbini regionalne košarkaške lige.

Sastanak je završio kasno poslije podne, a prema prvim informacijama postignut je dogovor između klubova, saveza i vodstva ABA lige njenog preustroja, piše Index.hr.

Nova, preustrojena regionalna liga imat će 12 klubova i bit će u njihovom stopostotnom vlasništvu.

Nakon sastanka odmah je upućeno pismo FIBA-i u kojem stoji:

“Postignut je dogovor o formiranju i registraciji nove regionalne ABA lige u 100 postotnom vlasništvu 12 klubova učesnika lige. Tim dogovorom prestaju važiti potpisi klubova sa sastanka u Ljubljani 20. maja”, stoji u pismu, uz kojeg je poslan i ugovor o osnivanju Jadranske košarkaške lige (ABA).

Posjetimo, FIBA je zaprijetila suspenzijom košarkaških saveza iz regije, uključujući i KsbIH, ukoliko se ne osnuje potpuno novo takmičenje. Sada će šest privatnika iz firme „Sidro d.o.o.“, koja vodi ABA ligu, prepustiti vlasnička i upravljačka prava klubovima. Igokea, kao jedini predstavnik BiH u prošloj sezoni, još se nije izjasnila o podršci ABA ligi, a odluka bi trebala biti donesena u dogovoru sa savezom.

Sastanak IO-a FIBA-e je 18. juna, do kada će nacionalni savezi morati usaglasiti stavove, piše index.hr.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.