BiHPoslodavci pozivaju Vladu RS-a da suspendira odluku o najnižoj plati

Poslodavci pozivaju Vladu RS-a da suspendira odluku o najnižoj plati

Unija udruženja poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske uputili su inicijativu Vladi ovog entiteta za suspenziju odluke o najnižoj plati, koja za ovu godinu iznosi 900 maraka. Upozoravaju da privrednici nisu u mogućnosti ispaćivati ovaj iznos te da će biti primorani na povećanje cijena usluga, otpuštanje radnika i u krajnjem slučaju zatvaranje radnji.

Smanjenje broja zaposlenih, pad produktivnosti, rast inflacije, preseljenje firmi u Federaciju BiH, zatvaranje radnji – sve bi to mogle biti posljedice povećanja minimalne plate na 900 maraka u RS-u, upozoravaju privrednici. Zanatlije kažu da je povećanje cijena njihovih usluga neminovno i to za najmanje od 10 do 20 posto.

“Negdje će se to lančano prenijeti u neki veći procenat. Naravno da to zavisi od troškova poslovanja, jer nisu isti troškovi u centru i na periferiji. Zavisi od troškova iznajmljivanja lokala, koliko imate radnika… Sve to, takođe, utiče na poskupljenja”, navodi Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka.

U najtežem položaju biće krajnji potrošači, koji će više novca morati izdvojiti za skoro sve usluge, upozoravaju iz Unije udruženja poslodavaca RS-a. Tvrde da su neke firme već otpustile radnike, a neke čak najavljuju zatvaranje. Tvrde, Vlada RS-a je odluku o povećanju minimalne plate donijela bez jasne i logične računice.

“Efekti su da će Vlada kroz povećan PDV dobiti više novca od poslodavaca koji su u sivoj zoni, a manje od onih koji će otpustiti radnike. Potrošiće više para za dio javnog sektora kojima mora povećati plate. Sve su to efekti koji su neizbježni, ali Vlada je odlučila da donese takvu odluku. Samo oni znaju zašto”, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Posljedice će biti dugoročne i po privrednike i po radnike – upozorava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Vlast je, uvjerava on, mogla pronaći bolje rješenje za povećanja plata, koje ne bi ugrožavalo privrednike.

“To bi sve moglo da se uradi i bilo bi kako treba da je Vlada donijela odluku da smanji opterećenja na 50 posto. Dakle, od neto isplaćene plate 50 posto su doprinosi”, poručuje Pavlović.

Poslodavci traže hitan sastanak sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Podsjećamo, minimalna plata u RS-u povećana je sa 700 do 900 maraka. Iz Vlade RS-a ranije su rekli da je odluka donesena s ciljem podizanja standarda radnika i suzbijanja sive ekonomije. Iz Saveza sindikata RS-a tražili su da minimalac bude 1.000, dok je Dodik predlagao da bude 1.050 maraka.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE