NaslovnicaZanimljivostiPosljednji mo...

Posljednji modul spojen s kineskom svemirskom stanicom Tiangong

Treći i posljednji modul spojio se s kineskom svemirskom stanicom Tiangong.

Laboratorijski modul pod nazivom Mengtian lansiran je pomoću Long March 5B rakete s lokacije Wenchang na otoku Hainan u ponedjeljak, a do svemirske stanice Tiangong stigao je nakon 13 sati. Uspješno spajanje s glavnim modulom obavljeno je danas.

Novi model sadrži opremu za proučavanje mikrogravitacije i provođenje eksperimenata u fizici fluida, nauci o materijalima, nauci o sagorijevanju i fundamentalnoj fizici.

Također, dio modula je i ono što je Peking opisao kao “prvi svjetski sistem hladnog atomskog sata u svemiru”. Ovaj uređaj će osigurati “najprecizniji sistem vremena i frekvencija u svemiru, koji neće gubiti ni sekundu u stotinama miliona godina”.

Tri kineska astronauta, koja se trenutno nalaze u orbiti, uskoro će dobiti društvo, odnosno još tri astronauta, a cilj je završiti konstrukciju stanice do kraja godine.

Kada Tiangong bude potpuno operativan, Kina će dokazati da je “sada jednak igrač u svemiru s SAD-om, Rusijom i Evropom”, riječi su kineskog svemirskog analitičara Chena Lana.

Kina je prethodno poslala dva modula u svemir s ciljem kreiranja vlastite svemirske stanice jer je isključena iz projekta Međunarodne svemirske stanice (ISS) još 2011. godine kada je američka vlada zabranila NASA-i da sarađuje s Pekingom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je danas kazao da se Peking raduje što će Tiangong postati “novi svemirski dom za cijelo čovječanstvo”.

Stanica će biti otvorena za sve države članice UN-a, a Lijian je dodao da su već odobreni naučni projekti 17 zemalja uključujući Švicarsku, Poljsku, Njemačku i Italiju.

Rusija napušta ISS nakon 2024. godine te počinje graditi svoju svemirsku stanicu, no zamjenik ruskog premijera Denis Manturov je prošlog mjeseca izjavio da će Moskva vjerovatno produžiti svoje sudjelovanje u projektu ISS-a do 2028. godine.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.