NaslovnicaSvijetPoslanici Đuk...

Poslanici Đukanoviću dostavili 41 potpis, Mandić: Đukanović pokušao državni udar

Poslanici u skupštini Crne Gore obavijestili su predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je postignut politički dogovor da mandatar za sastav vlade bude Miodrag Lekić, dan nakon istekao rok i nakon što je Đukanović danas parlamentu dostavio prijedlog za skraćenje mandata poslanicima, što je put ka održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Uz dopis Đukanoviću dostavljeni su potpisi svih 41 poslanika od ukupno 81 koliko ima u crnogorskom parlamentu.

“Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sljedeće vlade povjerite gospodinu Miodragu Lekiću”, navodi se u dopisu poslanika parlamentarne većine Đukanoviću.

Lider i poslanik Nove srpske demorkatije (Nova) Andrija Mandić kazao je da je Đukanović “danas pokušao državni udar”, ali da mu poručuju da povuče prijedlog za skraćenje mandata skupštini.

“Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika”, kazao je pokazavši spisak sa potpisima.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da će 41 poslanik glasati protiv skraćenja mandata skupštini, pa će Đukanovic morati da da mandat Lekiću.

Pozvao je Đukanovića da već danas da mandat Lekiću.

Pravnici u Crnoj Gori različito ocjenjuju ono šta se dešava ukoliko se ne izglasa skraćenje mandata – da li se i u tom slučaju ide na vanredne izbore, da li je Đukanović dužan da ipak da mandat Lekiću ili vlada nastavlja da radi u tehničkom mandatu do redovnih izbora za dvije godine.

Problem je i što u Crnoj Gori trenutno Ustavni sud nema dovoljan broj sudija jer kandidati u nekoliko navrata nisu dobili podršku poslanika.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio prijedlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade i uputio je skupštini prijedlog za skraćenje mandata poslanicima, što je put ka održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

U obrazloženju, Đukanović je naveo da mu nisu dostavljeni svi potpisi poslanika, da nisu došli kod njega na konsultacije da nije “stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu”.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.