Lokalne TemePoskupljenja u Visokom se nastavljaju: Nove cijene i kod obrtnika, mesara, pekara...

Poskupljenja u Visokom se nastavljaju: Nove cijene i kod obrtnika, mesara, pekara i cvjećara

Svakodnevnim poskupljenjima kao da nema kraja, a među mnogima svoje cijene podigli su i obrtnici u Visokom. Pekari, cvjećari, mesari, frizeri samo su neki od njih.

Frizerske usluge poskupile su najmanje 20, a u pojedinim ženskim salonima čak i 50 posto.

Kako je za Visoko.co.ba kazao Nihad Memić vlasnik salona “Berber Niho”, do poskupljenja je došlo još i prije dolaska 2022. godine.

“Što se tiče mojih kolega, neki su cijene svojih usluga podigli za 1 KM dok ima onih kod kojih su cijene usluga skočile i za 2 KM više. Npr. brijanje i šišanje muškaraca je otprilike za 1 KM skuplje kod svih u Visokom”, kazao je on.

Također, prilikom našeg obilaska mesara i pekara u Visokom, od vlasnika smo saznali da je meso poskupjelo od 20 do 30 posto, a pekarski proizvodi oko 20 posto.

Mesnice u prosjeku bilježe povećanje cijena od 20 do 30 posto, a cvjećarske radnje od 10 do 30 posto i više.

“Zavisno od klase, ruže su poskupile sa 3 KM na 4 KM i sa 4 KM na 5 KM. Generalno uvijek pred Valentinovo i Osmi mart poskupi cvijeće, ali će najvjerojatnije tako i ostati. Margarete su poskupile sa 3 na 4 KM, gerberi također isto. Okvirno i repro materijal za 20 posto skuplji”, kazala nam je naša sugovornica iz jedne visočke cvjećare.

Također, i cijene pekarskih proizvoda veće su za oko 20 posto.

“Hljeb koji je do sada bio 1 KM sada je 1,20 KM.” kazala nam je kratko prodavačica iz jedne visočke pekare

Prema našim saznanjima, visočki urari i obućari zasad nisu dizali cijene zbog smanjenog obima posla.

Strahuje se da će zbog poskupljenja doći do zatvaranja većeg broja obrta i gubitka radnih mjesta.

Cijene variraju od obrta do obrta, a poslodavci strahuju da će brojna poskupljenja dovesti do katastrofalnih posljedica kao što su zatvaranje obrta i gubitak radnih mjesta.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić kazao je, ranije ove sedmice, Feni kako su skuplji repromaterijal, preparati i sirovine te skuplje gorivo i struja razlog zbog kojeg su obrtnici povećali ili planiraju povećati cijenu usluge ili proizvoda, a neke od njih je, kako dodaje, i korona stjerala u ugao.

– Svakodnevno smo svjedoci povećanja cijena proizvoda i usluga, gorivo, struja i plin su neopravdano poskupili. Lančano s time došlo je do poskupljenja repromaterijala, hrane i životnih potrepština. Obrtnici također nisu imuni na ovakva privredna kretanja. Najviše se boje kako će na sve to reagovati krajnji kupac proizvoda ili usluge. Dok su neki već digli cijenu, drugi strahuju da će uslijed poskupljenja prvenstveno režija i hrane mnogi građani štedjeti upravo na uslugama koje se tiču obrtništva, kao što su usluge uljepšavanja tijela, izrade i popravke koje nude naši obrtnici, gradnja i adaptacije u građevini, moleraj, vodoinstalateri, električari, serviseri rashladnih tijela, automehaničari i drugi pružatelji usluga i proizvoda – kazao je Babić.

Svi repromaterijali su, dodao je, otišli cjenovno gore od npr. metala, drveta, kože, zamjenskih dijelova, do prašaka i omekšivača, jednokratnih rukavica, te higijenskih materijala.

– Jednostavno kroz analizu rada na primjer obućara može se sve objasniti. Kod njih je porasla cijena repromaterijala kao što su ljepilo, brusna traka, boja, čavli, spajalice, konac i to otprilike oko 40 posto, a ljudi se sve češće odlučuju na kupnju novih cipela, a ne na popravak – naglasio je.

Babić kaže kako ekonomski analitičari u svojim radovima objašnjavaju kako upravo povećanje cijena sirovina i energenata najviše utječe na poskupljenje obrtničkih usluga.

Radnici očekuju povećanje plaća, problem i iseljavanje kvalificirane radne snage

– I dok je mali dio naših obrtnika unaprijed pripremio zalihe sirovina u svojim skladištima pitaju se što učiniti kada potroše zalihe, a tu je pitanje i radnika, koji također opravdano očekuju i povećavanje svojih plata, jer je jednostavno sve poskupilo- ocijenio je.

Pored toga, kaže Babić, imamo i ogromnu stopu iseljavanja radne snage u zapadnoeuropske zemlje, što dodatno otežava situaciju.

– Sve što u svome radu koristimo je poskupjelo ne 10 ili 20, već nerijetko i 50 procenata. Obveze obrtnika svake godine neopravdano rastu i sve skupa dovodi do poskupljenja, Naravno, sve grane obrta i obrtnik pojedinačno odlučit će što mu je u ovom trenutku najpametnije učiniti – poručio je predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH.

Redakcija / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE