Posjeta trgovinskog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan Varešu

393

Trgovinski izaslanik britanskogpremijera za Zapadni Balkan i član britanskog Parlamentagospodin Martin Vickers, u pratnji britanskog ambasadora u BiH, njegove ekselencije Matt Fielda, posjetio je danas kompanijuEastern Mining d.o.o. u Varešu,  gdje su domaćini predstaviliostvareni napredak i najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni iHercegovini.

Adnan Teletović, generalni direktor Eastern Mininga, obavijestioje delegaciju o direktnim i indirektnim koristima ovog rudarskogprojekta za vareški kraj, ali i cijelu državu, potcrtavajuću potrebuda strane investicije ove vrste budu stub budućih investicija.

Rudarsko postrojenje Vareš je savršen primjer šta strane investicije u ovom slučaju iz Velike Britanije, ali i ostalih država, u kombinaciji sa iskustvom domaće radne snage, mogu učiniti za jedan grad pa i cijelu državu,” izjavio je Teletović, dodajući da “mi vidimo naše aktivnosti ovdje kao nastavak rudarske tradicijeVareša, i to uz upotrebu najmodernijih tehnologija i najboljihpraksi.”

Rudarski projekat Vareš je značajna investicija UjedinjenogKraljevstva u Bosni i Hercegovini, koja koristi, britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.

Pažljivo sam pratio razvoj ovog projekta i zaista sam zadovoljanostvarenim rezultatima koji su već vidljivi u vareškom kraju. Rudarski projekat Vareš je primjer kako se odnos između stranoginvestitora, lokalnih vlasti i lokalne zajednice može razviti iodržavati u isto vrijeme pridržavajući se najviših okolišnih idruštvenih standarda,” izjavio je britanski ambasador Matt Field.

Tokom današnje posjete kompaniji Eastern Mining vidio sampozitivan primjer saradnje između naše dvije države, koja ide u korist svih strana uključenih u ovaj projekat. Siguran sam da je saodgovarajućom regulativom i uz dodatne napore s obje strane, iinvestitora i vlasti, ovo tek početak veće i plodonosnije saradnjena mnogim poljima,istakao je trgovinski  izaslanik britanskogpremijera Martin Vickers.

Eastern Mining d.o.o. ima koncesiju za istraživanje ieksploataciju u Varešu. Istraživanja na ovom polju britanskakompanija je počela 2017. godine, fokusirajući se na mineralnerude s namjerom oživljavanja rudarske industrije u ovom kraju. Namjera kompanije je da započne modernu proizvodnju ruda, sizvozom koncentrata baznih i dragocjenih metala širom svijeta.

Komentari

komentara