NaslovnicaBiHPosjedovanje ...

Posjedovanje zimske opreme je obavezno od novembra do aprila naredne godine

Zima kalendarski još nije stigla, ali temperature su sve niže što otežava uslove na cestama. Stoga, obavezno je posjedovanje zimske opreme bez obzira na vremenske prilike za sva motorna vozila. Ove godine, po novom praviliniku, od 1. novembra tekuće pa do 1. aprila naredne godine.

Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni.

Odgovarajuće gume su prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzija, elastičnost ljetne gume se gubi, one postaju prekrute pa je koeficijent prijanjanja znatno niži. Put kočenja postaje duži, a mogućnost upravljanja vozilom znatno lošija. Pored guma, tu je još niz stavki na koje vozači trebaju obratiti pažnju.

“Pored guma vrlo bitne su i tekućine u vozilu. Rashladnu je potrebno provjeriti kako ne bi došlo do pucanje bloka motora. Tekućinu za vjetrobransko staklo morate obogatiti tekućinom protiv smrzavnja, provjeriti metlice brisača i akumulator”, objašnjava Silma Muminović, stručni saradnik za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a.

A za sve one koji nisu pripremili svoje vozilo za zimu, podsjećamo: u skladu sa članom 228. zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo da se kreće bez zimske opreme u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila. A kazne su drastične.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme: 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugu pravnu osobu, 500 KM za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

Ostale mjere sigurnosti u pogledu neposjedovanja zimske opreme: Privremena zabrana ili ograničenje saobraćaja za određenu kategoriju vozila po članu 170. ZOOBSNP-a; Usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti po članu 228. ZOOBSNP-a.

U zimskom periodu, niske temperature i česte i obilne padavine izuzetno nepovoljno utječu na motorna vozila, što je razlog češćih intervencija službi koji pružaju pomoć na cesti. Stoga je neophodno adekvatno pripremiti i sebe i svoje vozilo za predstojeću zimu.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.