Poruke Vijeća za implementaciju mira!

UPRAVNI ODBOR PIC-A

Ovo su poruke Vijeća za implementaciju mira!

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti, odnosno političke i institucionalne lidere BiH, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave sljedećim prioritetima

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-linka 1. i 2. decembra 2020. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH). Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. 

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

 Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a je obilježio 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir, parafiranog u Daytonu, 21. novembra 1995. godine, a potpisanog u Parizu, 14. decembra 1995. godine, i pozdravio je 25 godina trajnog mira u BiH, te je pozvao sve strane da nastave zajednički raditi kako bi osigurali održivu i prosperitetnu budućnost. Upravni odbor PIC-a je naglasio da su vrijednosti vladavine prava i poštivanja ljudskih prava ugrađene u Opći okvirni sporazum za mir i dalje od najvećeg značaja za budućnost BiH i dugotrajnu regionalnu stabilnost.

Upravni odbor PIC-a je saslušao izlaganja predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) i predstavnika Koalicije za slobodne i fer izbore „Pod lupom“ i pozdravio njihove ocjene u pogledu provedbe i rezultata lokalnih izbora održanih 15. novembra u BiH, koji su se uglavnom odvijali u mirnoj atmosferi. Upravni odbor PIC-a čestitao je Centralnoj izbornoj komisiji BiH na organiziranju izbora, a Koaliciji „Pod lupom“ na provođenju obimnih posmatračkih aktivnosti u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom covid-19. Upravni odbor PIC-a također je uputio čestitke izabranim kandidatima i pozvao na što skoriju provedbu izbornih rezultata, nakon njihove verifikacije. Na kraju, Upravni odbor PIC-a čestitao je građanima BiH što su iskoristili svoje biračko pravo.

Upravni odbor PIC-a pohvalio je usvajanje amandmana, u julu ove godine, kojima je omogućeno održavanje izbora u gradu Mostaru, planiranih za 20. decembra 2020. godine, i pozvao je političke stranke i nezavisne kandidate da ovim izborima pristupe s programima okrenutim prema budućnosti u namjeri da ujedine građane i osiguraju značajna poboljšanja u funkcioniranju gradske uprave i pružanju usluga građanima. Upravni odbor PIC-a apelira na sve građane Mostara da izađu na izbore, pridržavajući se epidemioloških mjera, i poziva izabrane vijećnike čiji će mandat biti potvrđen nakon izbora da ne gube vrijeme nego da što prije sazovu novo gradsko vijeće i izaberu novog gradonačelnika.

Poboljšati izborni proces

U pogledu izbora općenito, Upravni odbor PIC-a je podsjetio na dugogodišnju obavezu da se provedu preporuke OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupe država protiv korupcije (GRECO) čiji je cilj poboljšanje izbornog procesa. Slabosti koje posebno omogućavaju manipulaciju registracijom birača izvan zemlje moraju se hitno razmotriti i riješiti, a navodi o prevarama moraju se istražiti.

Upravni odbor PIC-a također je saslušao izlaganja na temu pomirenja koja su predstavili „TRIAL International BiH“ i bivši specijalni izvjestitelj UN-a za promicanje istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja. Nedostatak bilo kakvog smislenog procesa s tim ciljem u BiH onemogućava zemlju da ostvari svoj stvarni potencijal. Upravni odbor PIC-a ponovio je poruke govornika sa 25. komemoracije posvećene genocidu u Srebrenici u julu i pozvao političke lidere da se uključe u dijalog i poduzmu konkretne korake koji vode ka istinskom pomirenju svih naroda. S tim u vezi, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozdravio je nedavno usvajanje revidirane Nacionalne strategije za ratne zločine i pozitivan odjek zajedničke izjave Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, u kojoj je naglašena važnost jačanja pomirenja, mira i međusobnog poštovanja. Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ispune obećanje i javno odaju počast svim žrtvama rata i jednom zauvijek prekinu retoriku koja bi osujetila napore na pomirenju, uključujući veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i povijesni revizionizam.

Upravni odbor PIC-a pozvao je bh. vlasti da odlučno krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU. Upravni odbor PIC-a naglasio je da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu. Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

14 prioriteta

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti, odnosno političke i institucionalne lidere BiH, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave sljedećim prioritetima:

Usvojiti i provesti akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Poboljšati koordinaciju i saradnju između svih nivoa vlasti u BiH na suzbijanju pandemije covid-19 i ublažavanju njenih socioekonomskih posljedica, te povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata kako bi se usporilo širenje virusa i poravnala krivulja u smislu njegovog uticaja na zdravstvene sisteme.

Postići sporazum o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje još uvijek nisu provedene, neke i više od deset godina. U procesu izborne reforme, suzdržati se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda Evropskog suda.

Poduzeti konkretne korake počevši od najviših političkih nivoa ka pomirenju u BiH, uključujući zajedničke komemoracije.

Imenovati novu vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje još uvijek nisu imenovane, dok umjesto njih i dalje rade vlade iz prethodnih mandata, više od dvije godine nakon općih izbora održanih u oktobru 2018., te popuniti upražnjene pozicije na svim nivoima, uključujući i članove Ustavnog suda Federacije te ključnih institucija na državnom nivou.

Osigurati efikasnu saradnju između svih nivoa vlasti u BiH i osigurati dovoljne resurse za upravljanje migracijama i sigurnosti granica kao isključivom nadležnošću države, te osigurati pravičnu podjelu odgovornosti za humanitarni smještaj migranata i azilanata u cijeloj zemlji. U skladu s međunarodnim pravom, moraju se ukinuti restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata.

Sljedeći sastanak Vijeća za provedbu mira održat će se 1-2. juna 2021.

***

Saopćenje za javnost

Reakcija Ambasade Rusije u BiH na zajedničku izjavu PIC-a

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopćila je povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) da zastupa stav da je vrijeme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumjesnog vanjskog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost.

– Ne možemo ne primijetiti da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procijenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povrijeđena. Uvjereni smo da se to ne smije zanemariti. Ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa – ističe se u saopćenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost, koja ne može doprinijeti ni jačanju međusobnog razumijevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

– U tom kontekstu, posebnu pažnju zaslužuje tema vanjskog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i na strane sudije u Ustavnom sudu te na politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda – naglašava se u saopćenju.

Iz Ambasade Rusije ističu da ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu s dejtonskim principima ravnopravnosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

– Smatramo da takav postupak u trenutnim uvjetima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbjegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesu nijedne od strana – upozorava se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj izjavi PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIC-a su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće te da su nadležni organi obavezni da ih provode.

avaz