NaslovnicaAutoPorsche gradi...

Porsche gradi svjetlosni kanal, neobični testni centar za razvoj farova

Porsche je objavio kako njihov razvojni centar u njemačkom gradu Weissachu proširuje svoje kapacitete izgradnjom testnog centra za razvoj prednjih svjetala.

Pored 100 metara duge asfaltirane staze, odnosno ispitnog polja za procjenu svjetlosti, zgrada veličine 2700 metara kvadratnih će uključivati područje za analizu i ispitivanje, kao i laboratoriju za mjerenje svjetlosti. Prema trenutnim planovima ovaj svjetlosni kanal bi trebao početi s radom krajem 2022. godine.

Porsche je uvijek slijedio načelo da modeli ovog proizvođača sportskih automobila budu prepoznatljivi iz daljine. Optika farova igra važnu ulogu u tome.

“Tehnologija u području tehnologije automobilske rasvjete brzo se razvija. Izgradnja modernog svjetlosnog kanala u razvojnom centru u Weissachu stoga je logičan korak kako bismo našim vozilima i dalje dali identitet i odličan noćni vid kao dio rasvjetne tehnologije. To nam omogućava postupno daljnje razvijanje strategije rasvjete u Porscheu”, objašnjava Mihael Stainer, član uprave za istraživanje i razvoj u Porsche AG.

Do sada je laboratorija za svjetla u razvojnom centru Porschea, kao i odjel za procjenu svjetlosti imao ispitnu dionicu dugu oko 30 metara. Vanjski mjerni odjeljak koristi se za noćna mjerenja i za procjenu raspodjele farova. Zbog napretka u tehnologiji rasvjete posljednjih godina, inženjeri će ubuduće trebati razvojno i testno okruženje nezavisno o klimatskim prilikama i određenom vremenu dana, koje pruža ponovljive vanjske uvjete. S dovršetkom svjetlosnog kanala, prethodna ispitna polja takođe će se preseliti u novu zgradu.

Ispitna zgrada se gradi pored Porscheovog dizajnerskog studija otvorenog 2014. u okrugu Mönsheim i integrirana je u dvorištu studija unutar granica tvornice. Zbog lokacije u neposrednoj blizini studija, funkcionalni i dizajnerski razvoj će se u budućnosti sjediniti na jednom mjestu. Nakon koordinacije s građevinskim vlastima, svjetlosni kanal će biti prekriven zemljom, a očekuje se da će zemljani radovi započeti u trećem kvartalu 2020. godine.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.