NaslovnicaBiHPorezni obvez...

Porezni obveznici FBiH od januara do augusta uplatili 3.306.697.140 KM

Porezna uprava Federacije BiH navodi da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu od januara do augusta uplatili 3.306.697.140 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je u odnosu na isti period 2019. godine manje za 169.860.390 KM, ili za 4,89 posto.

U augustu je ukupno naplaćeno 400.526.500 KM, što je u odnosu na juli manje za 59.155.291 KM ili za 12,87 posto.

U strukturi direktnih poreza za taj period, porez na dohodak naplaćen je u iznosu 270.923.181 KM, porez na dobit u iznosu 239.188.968 KM, naknade i takse naplaćene su u iznosu 228.538.504 KM, posebne naknade 143.744.601 KM, porez na imovinu 62.482.428 KM, novčane kazne 29.303.331 KM, dok su ostali porezi naplaćeni u iznosu 262.242 KM.

Od januara do augusta naplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slučaj nezaposlenosti u ukupnom iznosu 2.329.422.607 KM.

U strukturi doprinosa za period januar – august naplaćeni su: doprinosi za PIO/MIO u iznosu 1.296.004.043 KM, doprinosi za zdravstveno osiguranje u iznosu 925.700.493 KM te doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti u iznosu 107.718.071 KM.

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 31. augusta po prebivalištu osiguranika iznosi 516.333. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je na dan 5. maja zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607.

Na dan 31. augusta broj zaposlenih, prema prebivalištu osiguranika, iznosi 516.333 i veći je za 8.726 u odnosu na 5. maj.

Stanje broja zaposlenih na dan 31. maja po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama može se vidjeti na linku VIDEO

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Također, Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Ističu da će na sve načine pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i žele da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema obveznicima koji ih žele izbjeći, te preduzetim mjerama i aktivnostima ove obveznike usmjeriti na zakonito postupanje, jer žele biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava poziva računovodstvenu i revizorsku profesiju da radi na način koji služi javnom interesu i da postupa u skladu sa važećim zakonima, kao i da se suzdrži od bilo kojeg ponašanja koje može štetiti javnom interesu i biti diskreditirajuće za računovodstvenu i revizorsku profesiju.

– Odgovornost računovođe nije isključivo u tome da se zadovolje potrebe pojedinačnog poslodavca, nego da postupa u skladu s važećim propisima i tako djeluje u javnom interesu. Vaša struka može i treba da ima značajnu ulogu u sprečavanju nelegalnih aktivnosti poreznih obveznika i odgovornih lica, na način da svojim savjetima i radnjama utičete da ova lica ne vrše nezakonite radnje, a da one koji to čine prijavite Poreznoj upravi. Kako ne biste bili učesnici u vršenju nezakonitih aktivnosti pozvamo vas da Poreznoj upravi prijavite sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljate aktivnosti – kazali su.

Porezna uprava Federacije BiH poziva notare u Federaciji BiH da kao nosioci javne službe prilikom obavljanja pravnih poslova čiji je predmet prenos ili sticanje vlasništva ili drugih stvarnih prava vode računa o zakonskim uslovima koje je neophodno ispuniti za nesmetan promet i na taj način rade za dobrobit pravnog sistema i svih građana.

Također, pozivaju sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, jer će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

– Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa – istakli su u saopćenju.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

visoko.cob.a/federalna.ba/Fena

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.