NaslovnicaLokalne TemePoražavajući ...

Poražavajući podaci: Skoro 87 posto mladih u Visokom živi u stanu ili kući u vlasništvu roditelja ili s roditeljima

Društvene i političke okolnosti u kojima je prethodnih nekoliko godina sazrijevala i živjela mlada generacija Visočanki i Visočana zasigurno najbolje ilustruju statistički podaci da najveći broj mladih Grada Visoko (86,6%) živi u stanu ili kući u vlasništvu roditelja, dok 3,4% živi odvojeno od roditelja kao podstanar, a 5,4% u svom stanu ili kući.

Također kako saznajemo, procenat mladih uzrasta 15–30 godina koji ne mogu doprinijeti kućnom budžetu je 43,60%, od toga su više od polovine (52,9%) mlade ženske osobe.

Ako se promatraju još neki statistički podaci, možemo uvidjeti da:

  1. 29,9% mladih u Visokom je bez prihoda;
  2. 11,6% mladih raspolaže mjesečnim prihodom u iznosu do 200 KM;
  3. 5,4% mladih uspjelo je stambeno se osamostaliti te imaju vlastiti stan ili kuću.
  4. 43% mladih živi u domaćinstvima čija su ukupna mjesečna primanja do
    1.800 KM.

Značajan je broj mladih koji ne znaju iznos prihoda domaćinstva (16,5%) u kojem žive

Oko 3% mladih Grada Visoko korisnici su neke vrste socijalne pomoći, te oko 11% mladih Grada Visoko je vjenčano, a 9,5% ih ima djecu, najčešće jedno dijete.

Visoko.co.ba / Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.