ZanimljivostiPopularno pecivo: Kako da na jednostavan način napravite bagelse

Popularno pecivo: Kako da na jednostavan način napravite bagelse

Iako porijeklo bagelsa potiče iz Poljske, ovo pecivo je izuzetno popularno u SAD-u, a posebno u New Yorku. Prema originalnoj recepturi priprema se i do 24 sata, ali postoje i nešto jednostavnije verzije.

Ako nemate ideju, možete ga servirati uz krem sir, pesto umak, mozzarelu, dimljeni losos, paradajz, krastavice i slično.

Sastojci koji će vam biti potrebni za osam komada su:

  • 500 grama brašna
  • 300 mililitara tople vode
  • jedna kašičica soli
  • jedna vrećica suhe germe
  • jedno jaje
  • ulje
  • začini kao što su morska sol, bijeli luk u granulama
  • sjemenke: susam, ćurekot, mak, lan

Priprema:

U toplu vodu dodajte germu i ostavite da naraste. Za to vrijeme pripremite u posudu s brašnom dodajte kašičicu soli. Kada germa naraste prebacite je u posudu s brašnom i mijesite tijesto sve dok ne postane glatko. Potom ga prebacite u nauljenu posudu i prekrijte krpom.

Tijesto je potrebno držati između jedan i dva sata, kako bi naraslo. Kada je tijesto spremno, podijelite ga na osam jednakih dijelova i prvobitno oblikujte u loptice, a onda napravite i rupu na sredini peciva. Stavite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ponovo pokrijte krpom na 10 minuta.

Za to vrijeme stavite vodu u šerpu i pustite da ključa. Svaki bagel kuhajte jednu minutu i ponovo redajte u tepsiju. Na kraju ih premažite umućenim jajetom te dodajte začine i sjemenke. Potrebno je peći 15 minuta na 220 stepeni.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE