NaslovnicaBiHPoplave širom...

Poplave širom BiH, najkritičnije u Unsko-sanskom kantonu

Unsko-sanski kanton pogodile su obilne kiše i izazvale jake poplave. Trenutno je najkritičnije u Sanskom Mostu, a otežavajuća okolnost za ovu općinu je to što se nalazi na devet rijeka koje se usljed konstantnih padavina sve više izlijevaju. Na području Bihaća trenutno je kritično u naselju Pokoj. Teška noć je pred građanima Unsko-sanskog kantona.

Najteža situacija je u Sanskom Mostu, gdje je i proglašeno stanje prirodne nesreće. Služba Civilne zaštite je na terenu, a za stanovnike Sanskog Mosta ovo nije novo iskustvo. Iako su navikli na poplave, ističu da je situacija uvijek teška.

U naseljima Stari Mejdan, Novo Naselje i Zdena je najviše kritično, gdje je poplavljeno nekoliko desetaka objekata. Na terenu su i pripadnici Civilne zaštite i ostale službe.

„Vodostaji su opet u porastu, imamo sad problem duž rijeka i rječica Blihe, Majdanuše, Sane i Sanice, zaista je veći dio općine u problemima“, ističe Sajid Ramić, predsjednik Civilne zaštite Sanski Most.

Trenutno najveći problem za stanovnike Sanskog Mosta je promjenjivo vrijeme. No, bez obzira na tešku situaciju i dalje su optimistični.

“Ono što se može očekivati kroz noć je apsolutan oprez. Zaista se želim zahvaliti građanima koji su zajedno sa službama Civilne zaštite, našim ronilačkim klubovima i ostalima koji daju svoj doprinos na terenu u ove dvije noći da bi pripremili Sanski Most i za najgori scenarij za koji smo još uvijek uvjereni da se neće dogoditi“, ističe Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most (SDA).

Na području grada Bihaća trenutno je među kritičnim dijelovima i naselje Pokoj, dok je situacija u Kulen-Vakufu bolja nego prethodna dva dana, gdje je vodostaj rijeke trenutno u padu. Zbog obilnih padavina građane i službe civilne zaštite USK-a očekuje još jedna teška i neprospavana noć.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.