NaslovnicaBiHPonovo nesugl...

Ponovo nesuglasice oko usklađivanja kolektivnih ugovora

Na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća burna rasprava između poslodavaca i sindikata o kolektivnom ugovoru, koji predviđa novi Zakon o radu. Najviše polemike bilo je oko učešća Vlade Federacije u pregovorima.

Umjesto da se bavimo sadržajem i tekstom općeg kolektivnog ugovora, mi se, poručuju poslodavci, bavimo time treba li Vlada učestvovati u pregovorima ili ne. Sindikati smatraju da je ona poželjan partner jer će svojom garancijom omogućiti da dogovoreno bude ispunjeno, dok su poslodavci kategorični da Vladi FBiH nije mjesto tu. Zaključili su da će ići u pregovore, ali i da se dogovoreno mora verifikovati.

Vlada se ograđuje od bilo kakve odgovornosti, u čitavom procesu će učestvovati samo kao medijator – jedino što ih interesuje jeste kako će biti riješeno obračunavanje plata te kako će se regulisati školstvo i zdravstvo.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća Edhem Biber naglašava kako postoji mogućnost da Vlada rok od 40 dana, koliko je ostalo za usklađivanje kolektivnog ugovora, produži za 3 mjeseca.

I sindikati i poslodavci su svoje supotne stavove ostavili po strani, te zakazali nove pregovore koji počinju 19 novembra, kada će pokušati približiti stavove oko usklađivanja općeg kolektivnog ugovora, te time omogućiti radnicima bolja prava.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.