Lokalne TemePonovo doček prvog dana ljeta na visočkim piramidama uz koncert Sede Bagcan...

Ponovo doček prvog dana ljeta na visočkim piramidama uz koncert Sede Bagcan i Ljubena Dimkarovskog

Spektakularan doček ljetnog solsticija na vrhu Bosanske piramide Sunca u junu 2015. završio je obećanjem turske pjevačice Sede Bagcan da će se vratiti u Visoko i iduće godine. Razgovori direktora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semira Osmanagića sa Sedom Bagcan u Istanbulu u oktobru 2015. rezultirali su potvrdom njenog dužeg boravka u BiH 2016. godine. Naime, ona će se pridružiti učesnicima sedmodnevne međunarodne konferencije u periodu 14.-21. juni 2016. i bit će jedan od govornika na temu “Moć zvuka i disanja” (http://www.sedabagcan.com/homepage.php).

Tokom koncerta u Visokom, ponovo na vrhu Bosanske piramide Sunca, Seda Bagcan će predstaviti svoj novi album “Miracle”.

Gost Fondacije na ovogodišnjem dočeku prvog dana ljeta bit će i međunarodno priznati umjetnik iz Slovenije, solist u ljubljanskom simfonijskom orkestru Ljuben Dimkarovski. On svira na najstarijem instrumentu na svijetu, fruli, pronađenoj u Sloveniji na lokaciji “Divje babe”. Starost je procjenjena na više od 60.000 godina. Na ovom instrumentu širokog raspona, Dimkarovski svira kompozicije koje je sam komponovao, ali i drugih autora. On će se također pridruziti listi govornika na međunarodnoj konferenciji, a imaće predavanje 18. juna (http://piramidasunca.ba/images/2015/0915/summer-solstice-tour-2016-rev-3.pdf).

U ovogodišnjem koncertnom programu će biti još i gosti iz Hrvatske, Slovenije i BiH.

Termin za doček ljetnog solsticija je ponedjeljak 20. juna 2016. od 17-20 sati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE