NaslovnicaLokalne TemePomozimo Viso...

Pomozimo Visočaninu Senadu Sejdiću, nezaposlenom demobilisanom borcu Armije BiH

Senad Sejdić, iz Visokog, je demobilisani borac Armije BiH i ratni vojni invalid, nezaposlen, na evidenciji za nezaposlene od 1992. godine, od kada su ga iz firme u kojoj je radio pozvali da ide da brani BiH.

Senad je bio zaposlen u firmi Željeznice Federacije BiH, sve do momenta kada je počeo rat. Senad živi sa porodicom od osam članova, od čega je šestero odraslih i dvoje malodobne djece, svi su nezaposleni.

Senad je 1994. godine bio na procjeni za invalidnost i prvi put invalidnost je bila 20 % i ostalo je tako, te Senad ima novčano primanje 36 KM zbog toga. On je bolestan, imao je moždani udar i od tada nije dobro, njegova supruga je također bolesna, boluje od dijabetesa i oslijepila je. Također, doktori su ustanovili da kod nje postoji mogućnost da će morati ići na dijalizu bubrega.

Senad Sejdić se, zajedno sa svojom porodicom, bori i snalazi za preživljavanje, međutim teško je da mjesečno izdrže sa plaćanjem režija i osnovnih životnih potreba porodice. Senad nije u mogućnosti da ispoštuje plaćanje električne enrgije i komunalija, jer ne može da sa 36 KM sve plati, obrataćao se Centru za socijalni rad i Općini za pomoć, međutim oni mu mogu samo jednokratno pomoći, a ta sredstva nisu dovoljna za plaćanje tih troškova.

Senadu često govore, kada se obrati za pomoć, da se obrati svojoj organizaciji, a pritom misle na romsku organizaciju.

„Upravo zbog toga se često znam posvađati sa službenicima, jer smatram da organizacija nije tu da riješi sve probleme i kada se mi Romi obratimo Općini ili bilo gdje drugo, jer i mi smo građani ovog grada i zaslužujemo jednak tretman kao i svi drugi, smatram da time što nam kažu da idemo u svoju organizaciju ne samo da je diskriminirajuće, nego pokušavaju da nas tako „skinu s dnevnog reda i prebace lopticu na nekog drugog“…“ – rekao je Senad.

Ističe da više ne zna šta da radi i kome da se obrati, jer nailazi na nerazumijevanje sa svih strana. Želja mu je da makar sina negdje zaposli, jer bi tada teret bio znatno manji, ne bi se nikome molio za pomoć. A s obzirom na situaciju, Senad ne može trenutno ni da plaća troškove električne energije i komunalija.

Prije nekoliko dana su mu dolazili iz Elektrodistribucije Visoko i htjeli da isključe struju te ih je zamolio da odgode za par dana. Međutim, sam ističe da nisu u mogućnosti da plate dug i zbog toga bi uskoro mogli ostati bez električne energije.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.