NaslovnicaSvijetPomoć EU od 5...

Pomoć EU od 500 miliona eura za Ukrajinu

Evropska komisija i Ukrajina potpisale su danas u Briselu dogovor o 500 miliona eura pomoći koja će biti utrošena na stanovanje i obrazovanje raseljenih, kao i na poljoprivredu Ukrajine koja je u ratu.

Taj dogovor je postignut na sastanku Savjeta za pridruživanje EU-Ukrajina kojem je prisustvovao ukrajinski premijer Denis Šmigal, a dogovor spada u okvir obaveza na koje se EU obavezala u proljeće.

To je osmi sastanak Savjeta za pridruživanje EU-Ukrajina i prvi od kada je zemlja u junu dobila status kandidata za članstvo u EU.

Šmigal je u Briselu razgovarao i sa potpredsjednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem o jačanju sankcija Rusiji i integraciji Ukrajine u energetsko tržište EU.

Ukrajinski premijer se založio za uvođenje “potpunog energetskog embarga Rusiji”.

“Ukrajinski izvoz električne energije može da zamijeni znatan obim uvoza ruskog gasa”, rekao je Šmigal i dodao da Ukrajina ima najveća podzemna ležišta za skladištenje gasa i mogla bi da postane “evropski sef za gas”.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AFP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.