SvijetPoljska zvanično traži od Njemačke 1,3 triliona dolara na ime ratne odštete

Poljska zvanično traži od Njemačke 1,3 triliona dolara na ime ratne odštete

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potpisao je danas zvaničnu notu u kojoj se od Njemačke traži da toj zemlji plati 1,3 triliona dolara na ime reparacije za štete koju su joj pričinili nacisti tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Rau je izjavio da će nota biti uručena njemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Do potpisivanja je došlo uoči predstojećeg sastanka Raua sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Annalenom Baerbock u Varšavi.

Rau je ocijenio da nota održava njegov stav da dvije strane treba “bez odlaganja” da poduzmu korake u vezi sa efektima njemačke okupacije Poljske 1939-1945 na “trajan, kompleksan, pravno obavezujuć i materijalan način”.

Prema njegovim riječima, to se odnosi ne samo na njemačke reparacije već i na rješavanje pitanja opljačkanih umjetnina, arhiva i bankarskih depozita, a Berlin bi valjalo da se potrudi da upozna njemačko društvo sa “istinitom” slikom rata u njegovim katastrofalnim efektima po Poljsku.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE