NaslovnicaSvijetPoljska produ...

Poljska produžava embargo na ukrajinsko žito i poljoprivredne proizvode

Poljski ministar razvoja i tehnologije Waldemar Buda rekao je da je vlada odlučila zadržati embargo na ukrajinsko žito i poljoprivredne proizvode, a uredba stupa na snagu u subotu.

Embargo EU istekao je u petak, a Evropska komisija odlučila je da ga ne produži.

“Zbog pogrešne odluke EK da ne produži embargo na žito, u skladu sa instrukcijama premijera Mateusza Morawieckog i cijelog Vijeća ministara, potpisao sam nacionalnu uredbu kojom se embargo održava”, naveo je Buda.

Zabrana EU na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine neće biti produžena i ističe 15. septembra, odlučila je u petak Evropska komisija.

Evropska komisija je ukinula embargo EU pod uslovom da Ukrajina provede odgovarajuće mjere kontrole izvoza počevši od 16. septembra.

Blokada, koja je uvedena 2. maja ove godine, odnosila se na pet zemalja, uključujući Poljsku.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.