NaslovnicaSvijetPoljska prive...

Poljska privela 100 migranata koji su prešli granicu s Bjelorusijom

Poljska vojska je saopćila u četvrtak da je privela grupu od oko 100 migranata koji su tokom noći prešli granicu te države sa Bjelorusijom, i optužuju bjeloruske oružane snage da su komandovale tom operacijom.

Do incidenta je došlo dok je Bjelorusija, koja navodi da želi da smiri krizu na granici ove dvije država, pripremala povratni prvi let s migrantima ka Iraku, sa 200-300 ljudi, javlja AFP.

Hiljade migranata, većinom sa Srednjeg Istoka, od ljeta kampuju nedaleko od poljsko-bjeloruske granice, u vrlo teškim uslovima, sa željom da pređu u Poljsku, na teritoriju Evropske unije (EU).

EU tvrdi da je Bjelorusija stvorila krizu kao odmazdu za sankcije na tu bivšu članicu SSSR-a. Zvanični Minsk i njihov ključni saveznik, Rusija, odbacuju te optužbe i kritikuju vlasti EU zbog odbijanja da propuste migrante preko grnice.

Poljsko ministarstvo odbrane je saopćilo da su u posljednjem incidentu, bjeloruske snage “vrlo vjerovatno” oštetilo bodljikavu žicu koja ide duž granice dviju republike.

Navedeno je da su Bjelorusi nakon toga natjerali migrante da gađaju kamenjem poljske vojnike da im odvuku pažnju, a da su pokušali preći granicu nekoliko stotina metara niže, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropska unija će poslati pomoć u vrijednosti 700.000 eura migrantima na bjeloruskoj granici nakon kritika da malo čine da pomognu hiljadama ljudi zarobljenih u šumama na niskim temperaturama, najavljeno je u srijedu. Migranti će dobiti deke, hranu i drugu pomoć.

U znak hitnosti rješavanja situacije njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom drugi put u tri dana.

Dan nakon što su poljski graničari upotrijebili vodene topove protiv migranata koji su bacali kamenje, situacija na granici se smirila. Poljski i bjeloruski graničari navode da se oko ograde nalazi 2.000 migranata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen najavila je da će EU poslati pomoć, te je rekla da je na Lukašenku da zaustavi krizu za koju Evropa vjeruje da je stvorio namjerno.

Predsjednik Poljske Andžej Duda je u srijedu ocijenio da na granici Poljske i Bjelorusije nema vojne opasnosti, već se radi o civilnom problemu. Tokom zvanične posjete Crnoj Gori, on je poručio da će Poljska štiti granicu i zbog obaveza prema EU.

Migranti koji se nekoliko dana nalaze na granici između Belorusije i Poljske, sukobili su se u utorak s poljskim snagama, koje su uzvratile vodenim topovima, suzavcem i dimnim bombama. Hiljade ljudi, uglavnom s Bliskog istoka, borave u improvizovanim kampovima, pokušavajući ilegalno da uđu u EU.

Situacija na bjeloruskoj strani granice s Poljskom, Latvijom i Litvanijom, pogoršala se posljednjih dana, nakon što je EU ažurirala paket sankcija za Bjelorusiju. Nove kazne Brisela usmjerene su na oko 30 bjeloruskih zvaničnika, državnu aviokompaniju i turističke agencije optužene za prevoz migranata na granicu.

EU optužuje bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih slao na granicu EU. Lukašenko odbacuje optužbe i krivi Zapad za nastalu situaciju.

Prema procjenama Poljske, između 3.000 i 4.000 migranata se nalazi duž granice sa Bjelorusijom, a najveća grupa je nedaleko od graničnog prelaza Bruzgi-Kuznica.

Crveni krst Bjelorusije navodi da se u skladištu nedaleko od tog prelaza nalazi oko 1.000 migranata, a oko 800 ih boravi na otvorenom.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.