NaslovnicaSvijetPoljska obeć...

Poljska obećava osvetu Evropskoj uniji zbog blokiranih sredstava

Tenzije između Poljske i izvršne vlasti Evropske unije pojačale su se ove nedjelje nakon što su lideri poljske konzervativne vladajuće stranke optužili Brisel da nije ispunio svoje obaveze prema Varšavi i obećali osvetu.

Portparol Evropske komisije odgovorio je danas da Poljska još uvijek nije učinila dovoljno da osigura demokratski princip nezavisnosti pravosuđa.

Komisija je blokirala milijarde eura sredstava za oporavak od pandemije korona virusa Poljskoj, tvrdeći da vlada zemlje narušava demokratske norme.

EU je posebno zabrinuta zbog reorganizacije sudskog sistema od strane poljske vlade i procesa disciplinskog kažnjavanja sudija.

Lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski ustvrdio je u intervjuu objavljenom tokom vikenda da je nepravedno da Evropska komisija blokira novac tokom rata u Ukrajini.

Poljska je prihvatila više ukrajinskih izbjeglica od bilo koje zemlje.

“Kriza je, rat je. To su uslovi koji u potpunosti opravdavaju preduzimanje vanrednih mjera. Pošto u ovoj oblasti Evropska komisija ne ispunjava svoje obaveze prema Poljskoj, nemamo razloga da ispunjavamo svoje obaveze prema Evropskoj uniji”, rekao je Kačinjski.

On je takođe optužio komisiju da pokušava da slomi Poljsku i da je natjera da se potčini Njemačkoj.

Generalni sekretar za pravo i pravosuđe Kšištof Sobolevski izjavio je juče da, ako sredstva za oporavak od pandemije ostanu blokirana, Poljska neće imati drugog izbora nego da “izvuče sve topove koji se nalaze u arsenalu i odgovori baražom”.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.