SvijetEvropaPoljska dopušta raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

Poljska dopušta raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja dozvoliti raspoređivanje nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji.

“Spremni smo da nuklearno oružje bude raspoređeno na našoj teritoriji ako je to odluka naših saveznika”, kazao je u intervjuu za dnevni list “Fakty Monday”.

Duda je rekao da je njegova pozicija opravdana u trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Poručio je da “Rusija sve više militarizuje okrug Konigsberg”.

“Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje kao dio nuklearnog dijeljenja, također na našoj teritoriji, kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznik u Sjevernoatlantskom savezu i mi također imamo obaveze u tom pogledu, što znači da jednostavno provodimo zajedničku politiku”, dodao je Duda.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE