SvijetEvropaPolitico: Evropski komesari jutros odlučuju o otvaranju pregovora sa BiH

Politico: Evropski komesari jutros odlučuju o otvaranju pregovora sa BiH

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i njenih 26 kolega sastaju se jutros kako bi razgovarali o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU, prenosi Politico.eu.

Šefovi kabineta komesara, koji su se u ponedeljak okupili na sedmičnom koordinacionom sastanku Hebdo, već su se složili oko velikih pitanja koja će biti obuhvaćena u današnjem izvještaju o proširenju: Oni će preporučiti liderima EU da otvore pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom — pod uslovima da te zemlje vrše reforme vladavine zakona, rekli su zvaničnici. Oni će također preporučiti vladama EU da Gruziji dodijele status kandidata, rekla su dva zvaničnika.

Sarajevo zadržava dah

Međutim, šefovi kabineta nisu uspjeli da se dogovore da li će otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, rekli su zvaničnici, dodajući da će komesari danas morati odlučiti da li će Sarajevu ispuniti istu želju kao Kijevu i Kišinjevu — ili će preporučiti otvaranje pregovora u nekoj kasnijoj fazi, sve dok se provedu reforme o vladavini prava.

Glasine da će Komisija dati zeleno svjetlo Sarajevu izazvale su pometnju među nekoliko zemalja EU, koje su tvrdile da je nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Sa druge strane, neki zvaničnici su rekli da bi Komisija mogla biti optužena za dvostruke standarde ako bi otvorila pregovore o pridruživanju s Kijevom, ali ne i sa Sarajevom.

Iako ni Kijev ni Sarajevo nisu spremni kada je riječ o vladavini prava i transparentnim vlastima, diplomate su napomenule da, dok je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE