ZDKPolitikaPolitički i nacionalni pragmatizam: Bivši ministar u Vladi ZDK sada je ministar...

Politički i nacionalni pragmatizam: Bivši ministar u Vladi ZDK sada je ministar u Vladi KS

Sportskim žargonom rekli bi “polivalentan igrač”, političkim bi rekli da je pragmatičan, a u stvarnosti Bojan Bošnjak bivši ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona od jučer je novi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo.

 

Nekada je bio član Nardne stranke radom za boljitak, danas je član Naše stranke. Nakon što je prestao biti ministar u Vladi ZDK koristio je privilegiju tzv. “bijelog hljeba” u iznosu od 4.214,81 KM sve do 11.03.2016. godine. I ništa ovdje nije nezakonito, u ovoj državi po političkoj potrebi možete biti stanovnik bilo kojeg kantona i možete biti po vlastitom ubjeđenju bilo koje nacionalnosti te sukladno tome i ubirati benefite.

Dnevni Avaz o bivšem stanovniku ZDK i ministru u Vladi ZDK danas piše ovako:

Bojan društvo i društveni aktivizam doživljava kao svoj način života. Nova uloga koju preuzima u vrlo važnim političko-društvenim okolnostima u kojima se nalazi Kanton Sarajevo i država BiH predstavlja logičan slijed s obzirom na to da u društvenom životu Bosne i Hercegovine nedostaje onih koji su kapacitirani znanjem, zvanjem ali i neophodnim iskustvima.

Diplomu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu stekao je 2008., a zatim je magistrirao menadžment evropskih projekata na Alma Mater-European Center u Sloveniji. Uspješno je okončao niz edukacijskih programa iz oblasti politike i menadžmenta.

Na početku svog mandata Bošnjak kaže:

– Svako ministarstvo, pa tako i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS prvenstveno moramo vratiti građanima i to u svakom smislu. Sve oblasti koje obuhvata ovo Ministarstvo ne smiju više nikada biti predmet politikantstva s bilo čije strane. Svijet svakim danom sve više napreduje a građani Kantona u kojem je glavni grad naše domovine zaslužuje samo i jedino najbolje.

Razmišljajući o novim izazovima koje nosi ova odgovorna pozicija dodao je:

– Prigradske opštine moramo više integrisati centru države i na taj način potvrditi da su nam svi podjednako vrijedni i važni. Svjetske metropole su upravo takvim pristupom pravljene, svugdje na planeti.

Moji nulti prioriteti u radu su transparentnost, stalna dostupnost, otvoreni dijalog i neizmjerno odgovoran pristup zbog čega sam uvjeren da će ova nova Vlada uspjeti sva preduzeća iz nadležnosti Ministarstva staviti u pravu funkciju građana. Puno posla je pred nama. Ne bojimo se uhvatiti u koštac s izazovima, pa i problemima koji čekaju. Veliki broj projekata je u pripremi i idejnoj fazi. Sarajevo mora biti čišće, moramo nastaviti projekte koji će unaprijediti kvalitet vazduha – što je složen i dugoročan zadatak. Takođe, radit ćemo i na proširenju obuhvata zaštićenih prirodnih područja u KS. Mnoge stvari su na čekanju zbog nedostatka političke volje i administrativnih prepreka. Glavni grad i ovaj Kanton imaju kapacitete za snažniji zamah i puno brže napredovanje. Na nama je da sve to što jače usmjerimo i olakšamo.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE