ZDKPolitikaPolitička utakmica u ZDK-u ulazi u drugo poluvrijeme

Politička utakmica u ZDK-u ulazi u drugo poluvrijeme

Do proširivanje koalicije u Zeničko-dobojskom kantonu, barem za sada, neće doći. Iako je tamošnji HDZBiH najavio da shodno dogovoru na nivou Federacije ulazi u vlast, DF koji je dio koalicije stranaka Šestorke, takvu mogućnost je odjavio. Politička utakmica ulazi u drugo poluvrijeme, a gubitnika zasigurno čekaju opozicione tribine.

„Očekujemo da ćemo biti dio parlamentarne većine i da ćemo uspjeti postići dogovor – dva ministarstva unutar ZDK-a“, izjavio je nedavno Ivo Tadić, predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK-a.

Očekivali, ali zasad nisu dočekali, jer za dio kolača u vlasti kao član Šestorke, na domaćem terenu pitala se i Demokratska fronta Zeničko-dobojskog kantona.

„Dobili smo uputu unutar koalicionog dogovora da se izjasnimo da li smo za to da nam se priključi HDZ. Jučer smo informisali Kantonalno povjereništvo o tome i donijeli stav da nije opcija da nam se bilo ko priključuje jer smatramo da je većina stabilna“, poručuje Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a ZDK-a.

Kategoričan stav DF-a da trenutno ne želi pružiti ruku HDZ-u BiH u ovom kantonu i ne čudi s obzirom na stotinu puta ponovljene stavove HNS-a da sa DF-om ne žele ni u kakvu vlast ni pod koju cijenu. No može li to biti uzrok turbulencija unutar zeničko-dobojske Šestorke koja participira i u federalnoj Osmorci?

„Koalicija u ZDK-u nikad nije bila stabilnija. U sporazumu Šestorke je navedeno da bez konsenzusa nećemo priključivati druge partnere bez obzira na dogovor koji posjeduje Osmorka sa HDZ-om“, navodi Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosankohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

Na pitanje da li će DF-ova prepreka u ovom kantonu zakomplicirati pregovore na višem nivou, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović daje „školski“ politički odgovor:

„Ljubav je obostrana, ne treba komplicirati dalje.“

Odavno je jasno da je zahtjev za uvođenjem HDZ-a BiH u ovom kantonu za pregovarački sto stavljen na federalni nivo.

„Ponudili smo DF-u da bude dio priče, bio je dio priče u ZDK-u. Sad ponovo izlaze i to je njihov izbor“, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Ipak, Šestorka na okupu privodi utakmicu kraju i kreće u formiranje Kantonalne vlade.

„Ne izlazimo iz koalicije, samo smo dali naš stav u odnosu na koalicioni sporazum“, poručio je Bulajić.

„Njihov stav će se poštovati, kakvi bismo bili ljudi da razočaramo naše partnere koji su prvi ušli u zajedničku priču s nama“, istakao je Uzunović.

Šestorka trenutno igra sa 18 zastupnika, a na klupi za rezervne igrače su i dva zastupnika SBB-a. Eventualno širenje ili prepakiranje parlamentarne većine znači i konsenzus unutar koalicije, kojeg za sada nema. No, ukoliko bude „pod moranje“ HDZ-ov uslov ili dovodi do blokade ili izbacuje DF iz prve postave a u drugoj ih čeka SDA sa 11 i zastupnik „podijeljenog“ NES-a Ramo Isak, koji vrebaju vlastitu priliku za formiranje nove većine ili čak autogol Šestorke.

federalna.ba / Admir Pripoljac / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE