SvijetEvropaPolicija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Poljske specijalne službe ponovo su u srijedu pretražile domove bivših vladinih zvaničnika stranke Prava i pravde (PiS) u sklopu istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava kojima upravlja ministarstvo pravde, rekao je glasnogovornik tužilaštva.

Nacionalistički PiS izgubio je vlast nakon osam godina u oktobru 2023. od koalicije proevropskih stranaka na čelu sa Građanskom platformom Donalda Tuska.

Nova vlada kaže da će oni optuženi za kršenje zakona tokom vladavine PiS-a odgovarati od strane tužilaca za koje kaže da su sada oslobođeni političkog uticaja.

U utorak su specijalne službe nasilno ušle u dom bivšeg ministra pravde Zbigniewa Ziobroa, a tužilaštvo je saopćilo da su četiri osobe – tri bivša službenika ministarstva pravde i jedan korisnik fonda – privedene.

Policajci su u srijedu pretresli sobu bivšeg zamjenika ministra pravosuđa Michala Wosa u hotelu koji pripada parlamentu i još jednu kuću koja pripada Ziobrovoj porodici, rekao je portparol tužilaštva. Wos je rekao da je pretresen i njegov dom pored Varšave.

Istraga se odnosi na navodnu zloupotrebu novca iz Fonda za pravosuđe, koji je osnovan za pomoć žrtvama kriminala.

– Nemam šta sebi da zamjerim, sve je bilo legalno kada sam vršio nadzor nad Fondom pravde… Podnijeću tužbu protiv tužilaštva – rekao je Wos novinarima.

Bivši predsjednik Vrhovnog ureda za reviziju rekao je u srijedu pred parlamentarnom komisijom da ima dokaz da je 25 miliona zlota (6,3 miliona dolara) iz fonda potrošeno na špijunski softver Pegasus za koji nova vlada kaže da je korišten pod PiS-om protiv nekih njegovih političara.

Lokalni mediji izvještavaju da su sredstva korištena i za pridobijanje naklonosti među ruralnim biračima PiS-a, kao što je kupovina vatrogasnih vozila ili opreme za udruženja seoskih domaćica.

Ziobro, koji je rekao da je bio na kemoterapiji nakon operacije raka jednjaka, nazvao je pretres njegove kuće “spektaklom banditizma i bezakonja”.

– Trenutno sam prekinuo terapiju nakon operacije da bih danas došao iz daleka – rekao je Ziobro novinarima kasno u utorak ispred svoje kuće, za kojom se još uvijek pretresa.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE