Polemika Mirze i Amre na društvenim mrežama

Donosimo dvije objave sa društvene mreže FB; Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog i Amra Babić, prethodna gradonačelnica su ušli u javnu polemiku – prosudite sami argumentaciju koju nude ovdašnjoj javnosti

Mirza Ganić:
BEREMO PLODOVE RADA IZ VREMENA KADA JE VISOKO IMALO PREMIJERA ZE-DO KANTONA – ZAVRŠENI RADOVI NA REZERVOARU DUBRAVE‼️

Vrijeme diktature je prošlo, kao i vrijeme skrivanja zasluga drugih i drugačijih. Pogotovo vrijeme kada su drugi radili, lobirali i osiguravali finansijska sredstva za Visoko, a oni koji su samo aplicirali tj. popunili formulare, zasluge pripisivali samo sebi!

🔝Posebna je čast biti u prilici da kreiraš, odobravaš sredstva za projekte u Visokom, a onda kroz kratko vrijeme postaneš direktni implementator realizacije odobrenih finansijskih sredstava. Upravo rezervoar Dubrave je jedna takva priča, u kojoj je satkana čast, ali i privilegija. Odobrio kao premijer Ze-Do kantona, a realizujem kao gradonačelnik Grada Visoko‼️

Hajrom su završeni radovi na rezervoaru Dubrave, a u sklopu projekta “Proširenje gradskog vodovodnog sistema Grada Visoko – Podsistem Moštre“.

Izgradnjom rezervoara Dubrave kapaciteta 700 kubika u naselju Biskupići jedan su od preduslova da se snabdijevanjem pitkom vodom mogu riješiti naselja: Ravne, Paljika, Dubrave, Srhinje , Muhašinovići, Biskupići, Donja Zimča, Gornja Zimča, Kozarci, Šareni Hanovi, Gornje Moštre, Monjare, Orašac, Kološići i Liješeva.

📌Radovi su završeni, fakture ispostavljene i proslijeđene u Kanton, a sada u Gradskoj upravi popravljamo i rješavamo krupne greške koje je predhodna vlast učinila prilikom potpisivanja sporazuma i ugovora, jer nije vodila računa o zakonskim propisima koji tretiraju finansijsko poslovanje! Vjerovatno ćemo morati uključiti i Gradsko vijeće da nam pomogne‼️#idemodalje+9

Mirza Ganić

***

Amra Babić:

🔴Deplasirano je i nevrijedno osvrtati se na 7 prethodnih mjeseci koliko Visoko ima novu izvršnu i zakonodavnu vlast.
🔴Ali zbog mojih glasača i pravilnog informisanja javnosti koje sve ovo vrijeme ne postoji, dužna sam dati neke napomene.
🔴U prethodnom periodu nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, uspjeli su pokazati pravo lice (za one koji nisu znali), loše prepisati budžet, realizovati dio naših projekata i nijedan vlastiti, provesti čak nekoliko novih postupaka javnih nabavki, smijeniti nepodobne, imenovati podobne bez obzira na kvalifikacije…
🔴Posebno su se istaknuli u nastavku ranije započetog pisanja krivičnih prijava (bez uspjeha), progonu i disciplinskim prijavama zaposlenika koji im nisu po mjeri, kupovini jeftinih ljudi…
🔴Sve to me ni najmanje ne iznenađuje.
🔴I ne zaslužuje komentar.
🔴Kažu da stotinu puta izgovorena laž postaje istina – valjda im je to glavni moto.
🔴U nizu polutačnih informacija koje se plasiraju putem jednoumnih, zatvorenih lokalnih medijskih kanalčića – posebno KAO OPRAVDANJE SVOM NEZNANJA U RADU pominju dugove koje smo im ostavili.
🔴Pominju dug od 1.8 miliona KM koji PRVO MORAJU VRATITI kao uvjet da bi išta dalje mogli raditi, pri tome zanemarujući da taj dug predstavlja jednomjesečni priliv prihoda u Budžet te posebno činjenicu da je više od polovine tog duga (950.000 KM) iznos međusobnih odnosa osnivača (GRADA) da svojim JAVNIM PREDUZEĆIMA i da se godinama održava na tom nivou.
🔴Znači, izmiriti 850.000 KM prema ostalim dobavljačima, uz sve ostalo obaveze, može se za maksimalno 2 mjeseca. Što se vjerovatno i desilo.
🔴Ali, treba nešto lupetati i imati kakvo bilo opravdanje….
🔴Da smo mi bili neodgovorna vlast, u godini izbora bismo bez obzira na koronu i smanjene prilive, realizovali sve potpisane ugovore bez razmišljanja ko će ih i kada platiti.
🔴Nismo to uradili. Ostavili smo ih za realizaciju u 2021. godini
.🔴Nova vlast hvali se svojom podrškom Gradu dok je bila vlast u ZDK. Pa zato ste gospodo i dobili povjerenje naroda, pozlatili ste kanton, sad čekamo da pozlatite i Grad.
🔴I usput, Sporazume između Grada i ZDK ste VI PISALI i POTPISALI – ne znam sto sad ne valjaju???
🔴Možda sto ste, prepisujući budzet zaboravili da Sporazum postoji??? Pa sad nemate stavku u Budžetu preko koje ćete platiti?
🔴O ljubičastim direktorima koje treba smijeniti čim nova vlast nađe bar približno kompetentne (a teško ide…), pa će tada voda i plin biti 0.50 KM, a naših 1 milion eura donacije za vodosnabdijevanje Porječana i Srhinja za koje ne znaju ni osmisliti rješenja kako riješiti vodosnabdijevanje ovih sela, o zaustavljenim procesima prodaje javnih dobara i javne imovine koje žele ponovo pokrenuti, o izmirivanju predizbornih dugova prema tajkunima… i još puno čemu, neću pisati.
Samo će se kazati.
Mogu im samo poručiti: Završite barem započeto, ne kvarite i ne zaustavljajte projekte, a ja vam želim vise pameti, znanja i kulture javnog dijaloga u narednom periodu!I sreće, trebat ce vam💜

Amra Babić