Polarni medvjed

2993

Sjeverni, bijeli ili polarni medvjed je životinja koja svojom veličinom izaziva strahopoštovanje, zajedno s mrkim medvjedom i američkim crnim medvjedom . Treća je najveća kopnena zvijer na svijetu. Sjeverni medvjed živi na područjima oko sjevernog pola pokrivenim vječnim snijegom i ledom. Najviše vole područja s većim otvorenim vodenim površinama i širim obalnim područjima. To su životinje koje pretežno žive samotnjački i aktivne su tijekom čitave godine. Neobično su uporne, a u potrazi za hranom mogu provesti veći dio dana. Vrlo su spretne, pa se mogu uspeti na okomite ledene stijene i preskočiti do četiri metra široke raspukline u ledu. Polarni su medvjedi odlični plivači koji se bacaju u vodu naglavce poput pasa. Mogu plivati brzinom od više desetaka kilometara na sat. Otvorenim očima i zatvorenim nosnicama rone ispod površine vode gdje izdrže i više od dvije minute. Polarni medvjedi su ljevoruki.

U našim ZOO vrtovima možemo vidjeti polarnog medvjeda, iako je njegovo prirodno stanište prostor Arktika, okovan vječnim ledom i hladnoćom.
Polarni medvjed je vrlo sličan svim ostalim medvjedima, a jedina uočljiva razlika je prekrasno bijelo krzno.

Zašto polarni medvjed ima bijelo krzno? 

Odgovor je vrlo jednostavan. Svaka životinja se pokušava što bolje stopiti s okolišem u kojem živi. Npr, zmija ima različite šare tako da je u travi teško možemo primjetiti, žabice su također poprimile boju okoliša po kojem se kreću, perje nekih ptica identično je boji lišća u kojem se skrivaju. Kod života u prirodi važno se prilagoditi i postati “nevidljiv”, jer inače male životinjice postaju hrana većima, a ovi veći postaju hrana još većoj životinji.

S druge strane, bez hrane nema života niti za najveće životinje, pa se one moraju što bolje prikriti – dok love. Tako je i s polarnim medvjedom. Na velikim bijelim prostranstvima, svaka bi se boja, osim bijele, jako isticala. To znači da bi svaka životinja na kilometre prepoznala medvjeda i pobjegla u sigurnost, a medo bi ostao bez ručka. Zato medvjed ima bijelo krzno.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.