NaslovnicaBiH“Pokret Za no...

“Pokret Za nove generacije nije više naš partner”

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li koja stranka u okrilju te političke grupacije ili ne, već opstaje li sama grupacija i da li kao takva nastavlja priču o formiranju novog saziva Federalne vlade.

– Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kad je riječ o državnoj vlasti, tako da je to na neki način Četvorka kada je riječ o federalnoj vlasti, odnosno Osmorka pa onda i tu imamo neke koji nemaju zastupnika itd. Ono što smo danas usuglasili kao konačan stav kad je riječ o stranci “Za nove generacije”, Trojka je više ne smatra partnerom, s nama ne može biti u kombinaciji ni kad je riječ o kantonalnoj vlasti u Sarajevu ni o Vladi Federacije. Svakako nisu dio te priče kad je riječ o državnoj vlasti. Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da s njima sarađuje, ali kad je riječ o Trojci, ponavljam da s nama više nisu partneri – Nikšićeve su riječi.

Govoreći o čemu je još razgovarano na sastanku, Nikšić navodi da do ponedjeljka najkasnije treba osigurati potpise njihovih zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u novom sazivu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, što bi onda bilo prezentirano, naročito Uredu visokog predstavnika u BiH i partnerima iz međunarodne zajednice, te nakon što Centralna izborna komisija BiH obavi njen posao, da bude donesena odluka partnera dva bloka o tome da li podržati rukovodstvo Federacije BiH ili ne.

– Još uvijek su tu podijeljena mišljenja – da ili ne izabrati i podržati potredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi Stranke demokratske akcije. O tome, kažem, razgovaramo i s partnerima iz međunarodne zajednice, da vidimo šta i kako dalje. Naravno, u međuvremenu, dok su se sve ove stvari dešavale, mi smo prilično odmakli i okončali, rekao bih, priču programskog opredjeljenja buduće federalne vlasti, federalne vlade. Ja sam informisao kolege kako sam u funkciji predsjednika SDP-a kao organa praktično uspio kantonalnim organizacijama, u skladu sa Strategijom usvojenom od Glavnog odbora prije izbora, da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima, sa svim političkim partijama, o mogućoj izvršnoj vlasti. To ništa ne implicira da smo s nekim nešto dogovorili ili ne, nego dosad smo držali tu blokadu čekajući i dogovarajući kako će se pratiti proces sa državnog i federalnog nivoa. Konačnu odluku o tome ko, s kim i gdje ulazi u koaliciju, donose organi SDP-a -zaključio je Nikšić.

Nermin Ogrešević, lider NES-a, ocijenio je današnje razgovore sadržajnim i otvorenim, ali i dodao da problema u koaliciji ima i da ih je potrebno rješavati.

Postoje nekad i različiti pogledi na protekle i buduće procese, pa je umijeće pomiriti sve razlike i staviti u fokus glavnu ambiciju grupacije – da učini nešto korisno za društvo i zajednicu, konstatirao je.

– Što se tiče problema aktuelnih u zadnjih nekoliko dana, NES se ne može odreći političkog subjekta „Za nove generacije“ kao predizbornog partnera. Zajedno sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu, mi ćemo nastaviti djelovati kao blok i on će u toj formi biti i zastupljen u narednom periodu. Mislim da svako od nas mora voditi računa, zato to i jeste složen proces, o dogovorima koje smo imali, držanju riječi itd… – kazao je Ogrešević.

Izrazio je nadu ‘da ćemo u ovom teškom procesu uspjeti da imamo zajednički sadržalac i izađemo iz problema uspješno’.

Ogrešević je također saopćio da NES nije imao dogovor sa SDP-om vezano za izbor delegata iz Federacije BiH u Dom naroda državnog parlamenta.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.