NaslovnicaSvijetPokrenute ist...

Pokrenute istrage o nasilju francuske policije nad demonstrantima

U Francuskoj je pokrenuto 15 istraga o nasilju policije nad demonstrantima tokom masovnih protesta održanih sedmice protiv nepopularne penzione reforme francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, objavili su lokalni mediji u subotu.

“Istrage su fokusirane na upotrebu prekomjerne sile i verbalnih prijetnji policijskih timova demonstrantima”, objavila je nacionalna televizija BFM.

Dodaje se da je 12 istraga pokrenuo ministar unutrašnjih poslova, a tri javni tužilac u Parizu.

Matthieu Valet, viši službenik policijskog sindikata SICP, rekao je za BFM da umor policije pod teškim radnim uslovima može imati veze s nasilnim praksama nekih policajaca.

Laurent Nunez, viši policijski komandant u Parizu, odbacio je raspuštanje policijske jedinice BRAV-M, jedne od jedinica optuženih za upotrebu prekomjerne sile protiv demonstranata.

“Ponašanje nekolicine pojedinaca ne bi trebalo baciti sramotu na cijelu jedinicu koja je posljednjih godina, a posebno u ovom trenutku, dokazala koliko je korisna”, rekao je on.

Fabien Roussel, lider opozicione Francuske komunističke partije (PCF), tvrdi da je Macron kriv za trenutna previranja u zemlji.

Roussel je rekao da Macron stvara uslove za građanski rat i računa da će nasilje u protestima protiv penzionih reformi promijeniti mišljenje javnosti.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.