Pokrenite zdrave navike kod partnera

Zvuči primamljivo izvrnuti se na trosjed s partnerom te se prejedati kako biste umanjili stres.

No pandemija je uznapredovala i vrijeme je da razmislite o svojim i partnerovim aktivnostima te promijenite pristup zdravlju, piše Yahoo.

“Čvrsto vjerujem da je brak ili partnerstvo najvažniji odnos koji imate u životu te ga on može poboljšati ili narušiti. Velika je stvar ako imate partnera koji je predan brizi ne samo za sebe, nego i za vas. To je snaga koja će vas održati na putu prema zdravlju i dobrobiti”, kaže pedijatrica dr Renee Rodriguez Paro koja vodi medicinski podcast sa suprugom ljekarom.

Savjetuje koje korake preduzeti da zajedno sa suprugom ili partnerom zadržite zdravu rutinu.

Kombinujte rutine
Paro savjetuje da bi parovi trebalo da imaju zajedničku rutinu kad je god to moguće.

“Moj suprug i ja idemo u isto vrijeme na spavanje i imamo isti raspored pritom ne propuštajući ništa lijepo. Na ovaj način odgovorni ste za to da se partner, na primjer, dobro naspava umjesto da do kasnih sati gleda u ekran”, kaže ona.

Ako zbog posla ili drugih faktora to nije moguće, nema problema. Još možete biti dio partnerove rutine kroz male zajedničke stvari. Na primjer, ako ustajete ranije, ostavite mu na kuhinjskom stolu dodatnu dozu vitamina kako bi se sjetio uzeti ih kad on ustane.

Omogućite zdrav izbor
Teško je ostati sklon zdravoj ishrani ako partner voli masnu hranu iz narudžbe ili prije spavanja pojede zdjelu sladoleda. Pokušajte isplanirati zdrave zajedničke obroke, a budite svjesni da je to prostor za svađu.

“Kao što izreka kaže, možete dovesti konja do vode, ali ga ne možete natjerati da pije. Najbolji način da nekoga dovedete do mjesta s boljim navikama jest taj da vi budete primjer. Držite u kući hranu koju voli vaš partner, ali ga nemojte zbog toga pokušati posramiti. Neka mu primjer bude kako se osjećate i kakvi su vaši rezultati, jer tako je vjerovatnije da će ljudi nešto i preduzeti”, savjetuje ona.

Tokom dana pripremite laganije međuobroke ili pripremite zdraviju verziju omiljenog jela vašeg partnera. No pritom ne zaboravite da je važno povremeno se zajedno počastiti.

Stavite sebe na prvo mjesto, ali omogućite prostor za partnera
Između zahtjevnog posla i porodičnih potreba lako je zaboraviti na vlastitu dobrobit i zdravlje.

“Ne može očekivati od sebe da stalno trčimo poput malenog hrčka u točku, a da pritom ne koristimo sve ono što će nam pomoći da ostanemo u ravnoteži”, kaže Paro.

Zato je važno da s partnerom pronađete prioritete. Recite mu šta vam treba. Možda je to sat vremena za masažu, poslijepodnevno drijemanje ili vruću kupku dok svi drugi večeraju. Omogućite si takav užitak.

“Budite vrlo jasni u iskazivanju potreba i vrlo jasno od partnera zatražite pomoć. Pritom ne zaboravite vratiti protivuslugu i zapitajte ih šta biste vi mogli učinit za njih. Ne zaboravite partneru omogućiti prostor koji im treba”, upozorava doktorica.

Zajedno brinite o zdravlju
U zajednički kalendar postavite podsjetnike da ne zaboravite na važne aspekte zdravlja, od samopregleda dojki do godišnjeg pregleda mladeža kod dermatologa. Na taj način osiguravate da niti jedan ne zaboravi na provjeru svog zdravstvenog stanja.

“Preventivni pregledi mogu prouzrokovati stres i tjeskobu, no razgovarajte s parterom o njegovim strahovima i brigama. Dopratite partnera na pregled i osmislite zabavnu zajedničku aktivnost prije ili poslije posjeta ljekaru kako biste se imali čemu radovati”, savjetuje onkološkinja dr Anne Peled.

Izazovi u vježbanju
Sljedeći put kad se ne možete dogovoriti koju seriju gledati na TV-U, potražite video s vježbama. Studije su pokazale da partneri mogu pozitivno uticati jedni na druge.

“Redovna fizička aktivnost snižava rizik od niza bolesti, uključujući rak, dijabetes, demenciju i mnoge druge. Pronađite vrijeme kako biste vježbali kao par i smislite zajednički plan fizičkih aktivnosti kako bi one bile što zabavnije i na taj način biste ih redovito praktikovali”, savjetuje dr Peel.

Ako ste takmičarski tip, možete dogovoriti i sitne izazove. Otkrijte ko može tokom sedmice otrčati više kilometara ili provesti više vremena u izdržaju. Ako više volite prijateljsko okruženje, birajte umjerene vježbe poput vožnje bicikla. Tako ćete zajedno ostati fit, a usto ćete više vremena provoditi zajedno. Važno je samo da ste u tome redovni.

“Veća je vjerojatnoća za uspjeh ako se zajednički držite nove promjene životnog stila te imate podršku partnera. Možete se međusobno ohrabrivati i podržavati stvarajući ciljeve i nagrade, kao i izazove”, zaključila je.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.