NaslovnicaPreporukaPojednostavlj...

Pojednostavljena pravna promjena roda u Švicarskoj

U Švicarskoj će od 1. januara transrodne osobe moći da promjene ime i oznaku pola u ličnim dokumentima samo odlaskom u matičnu službu, bez hormonske terapije, medicinske dijagnoze ili dodatnih evaluacija.

Švicarska će se time pridružiti maloj grupi evropskih zemalja u kojima je pravna tranzicija moguća bez brojnih birokratskih prepreka. Promjena podataka u ličnim dokumentima trans osoba već je olakšana u Irskoj, Belgiji, Portugalu i Norveškoj.

Prema novim propisima, svako ko je stariji od 16. godina i nije pod starateljstvom moći će da promjeni oznaku pola i ime izjašnjavanjem u matičnoj službi. Mlađim osobama i onima koji su pod zaštitom odraslih biće potrebna saglasnost staratelja, prenosi briselski portal Euractiv.

Prema sadašnjim standarima u Švicarskoj za pravnu tranziciju neophodan je certifikat medicinskog stručnjaka kojim se potvđuje transrodni identitet osobe.

U nekim švicarskim kantonima potrebno je da osoba prima hormonsku terapiju ili uradi operaciju prilagođavanja pola rodnom identitetu da bi mogla da promjeni oznaku pola u dokumentima, dok se za promjenu imena može tražiti dokaz da novo ime nezvanično koristi nekoliko godina.

Švicarci su na referendumu u septembru glasali za legalizaciju istopolnih brakova, kao i za pravo da istopolni parovi usvajaju djecu. Inače poznata kao društveno konzervativna zemlja, Švajcarska je jedna od posljednjih država zapadne Evrope koja je legalizovala istopolne brakove.

Novim propisima Švicarska će postati jedna od samo dvadesetak zemalja u cijelom svijetu koje imaju za cilj da odvoje izbor pola od medicinske tranzicije.

Neke evropske zemlje, uključujući Dansku, Grčku i Francusku, uklonile su uslov medicinskih procedura, kao što su operacija prilagođavanja pola, sterilizacija ili psihijatrijska procjena, ali imaju neke druge zahtjeve i uslove.

Španija je u junu usvojila nacrt zakona kojim se svima starijim od 14 godina dozvoljava da pravno promjene rod bez medicinske dijagnoze ili hormonske terapije.

Njemačka je 2018. postala prva evropska zemlja koja je uvela opciju trećeg roda u ličnim dokumentima, ali je ove godine odbacila dva prijedloga zakona o pravu transrodnih osoba na samoodređenje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.